18.08.2012

Kısa Dipnot-5: Delinin Biri...

Neşeli günler filminde, Şener Şen'in Vecihi karakterinin kız istemeye gittiğinde evin sert babası Münir Özkul, "Bu adam beni deli edecek" dediğinde,Vecihi "Efenim,deli dediniz de aklıma bir deli fıkrası geldi" demesi ve akabinde "delinin biri bir gün" ve girdiği kahkahayı hepimiz hatırlarız. Bu sahne benim "kral sahne" diyebileceğim sahnelerdendir.Her, Neşeli Günler filmin gördüğümde ya da bir şekilde konuşması geçtiğinde bu sahneyi hatırlarım. Burada "delinin biri" insan tipleri günümüzde çokça rastlanan insan tipidir.

Özellikle sosyal medya bunun en büyük göstergesidir. Cahillikten midir? yoksa bilinçli midir? bilinmez ama bizim insanımız bu ortamlarda gereksiz ve yersiz tartışmaların içinde. Hatta bilmedikleri bir konuda bilmişliğin sınırlarını zorlamaktalar. Bazılarının sırf yorum olsun diye ya da kendini bu ortamdan sivri bir karakter gibi göstermek için sert ve dik duruşlu olduğunu görürüz.

Herhangi bir sayfa açıp orada belli bir kitle oluşturunca kendini kabile reisi sanan sayfa yöneticileri acaba bugün kimi gömsek moddadırlar. Hemen photoshopta bir resim üzerine resmi eleştiren bir yazı ve sonra bunu sayfada paylaşma. Bunun mantığı şudur:"Biz bu adamı sevmiyoruz, o zaman ne yapalım eleştirelim". Sayfa üyeleri de yerli yersiz eleştirel yaparak, sayfa yöneticisini destekler moda giriyorlar. Çoğu neyi,neyden dolayı eleştirdiğini bile bilmiyor.

Burada şöyle bir sorun var "bilgi eksikliği". Günümüzde internetin gelişimi ve yayılımıyla birlikte bilgi kirliliğinde üst seviyelere çıktı. Herkes kendince doğru bildiği şeyleri paylaşarak, bunun zamanla bu ortamlarda kalıplaşarak doğru bilgi gibi yansıtılmasına yol açmaktadır. Sosyal medyada bu bilgi kirliliğinden etkilenmektedir. Çoğu kişi yarım yamalak bilgilerle sırf muhalif ya da adamı destekleyecem diye yanlış şeyleri savunmakta.

Artık sosyal medya ortamlarında "delinin biri" diyebileceğimiz insan tipleri artmakta. Zaten onu kimse tanımıyor, ne olduğunu bilmiyor. Sadece eleştirmek için bu ortamda olduğunu biliyor. Ee çevresine de yarası olanlar toplanıyor sonrada bu delinin biri arkadaşımız uçurumdan atlıyor ona inananlarda arkasından.

Sosyal medyada yaptığımız eleştirileri,yorumları,düşünceleri,istekleri bir kaç kez düşündükten sonra yapmalıyız.Genelde bugünü düşünerek yaşadığımız için bu sorun olmuyor ama ilerisini düşünürsek sosyal medyada yaptıklarımızın izi silinmiyor. O yüzden bizi düşünmekten alıkoyan bu teknolojiye düşünerek cevap verip "delinin biri" karakterine inanırken bir kaç kez sorgulayıp inanmalıyız.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorum Kuralları
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın.
*Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa İletişim Formunu kullanın.

Reklam