2.02.2013

Yaratım İşi

İnsanlara belirli kelimeler belirli anlamlar ifade eder. Kendince anlamlı gördüğü kelimeyi kendi anlam dünyasında evirir çevirir. O kelimeyle yeni bir dünya oluşturur. Ufaktan bir yapı inşa eder, onu ete kemiğe büründürür. Ona hayat verir. Zamanla onu renklendirir. Bu özelliği sebebiyle insan diğer varlıklardan ayrılır.
İnsanın yaratım süreci hiç bir zaman diğer canlılar gibi olamaz. Ayrıca kendi insanlık dünyası içinde de bu sınıflara ayrılır. Hatta düşündüğü kelime evreni ya da her neyse onun içinde de ayrılır. Fakat burada daimi olan tek şey insanın düşünen ve düşündüğüyle yaratan bir varlık olmasıdır. Bu yüzden adı: "Düşüne varlık!" diye denmiştir.

İnsanlar arasındaki düşünme paraleli her zaman düşündükleri şeylerin tersliğinin çatışmasıyla ortaya çıkar. Düşüncelerin savaşı sonucun da bedensel savaşlar başlar. Bu yüzden insanlar düşünce evrenini geliştirmelidir. Bunun için yapılması gerekenler esasen basittir. Okumalıdır, yazmalıdır... Fakat bunları yaparken hep düşünmelidir.

Başkalarının cümlelerinde sıkışmaktansa, o cümlelerin paralelinde onla çatışmalı ve kendi yaratımını gerçekleştirmelidir. Böyle kendisinin ne kadar değerli bir varlık olduğunu anlayabilir. Belki onun gibi mükemmel bir şey ortaya koyamayabilir ama kendisine ait olan, yüzde yüz kendi üretimi olan bir ürün ortaya koyar. Önemli olanda budur.

Yaratıcılık için benim nacizane bir önerim var . Boş kaldığınız zaman yapabileceğiniz ve eğlenceli olacağını düşündüğüm bir aktivite. Bir hafta gibi bir süre zarfında belirli kelimeleri bir not defterine veya bir kağıda yazın. Bu kelimeler, takıldığınız, anlamlandıramadığınız ya da hoşlandığınız kelimeleri yazın sorun değil. Sonra bir hafta sonunda bu kelimeleri yeniden temiz bir kağıda yazın ve bunlara bakın.

Yazdığınız bu kelimelerden bir hikaye oluşturmaya çalışın. (Ya da küçük küçük kağıtlara kelimeleri yazıp bir kutunun içine atarak, bir hafta sonra ya da yeterli gördüğünüz bir süre zarfında,  bunlardan 5-10 tane kelime seçip anlamlı bir hikaye ya da bir paragraf oluşturun.) Burada yaptığınız şey sizin yaratıcılığınızı gösteren ve sizin evreninize girmiş olan kelimelerinde yer aldığı bir hikaye. O kelimeleri kullanarak yeni bir yapı inşa etmiş olacaksınız. Başlangıçta zor olabilir fakat zamanla gelişiminizin farkına varacaksınız. Denemekte yarar var...

Not: İsterseniz yaptığınız bu egzersizi mail adresime ruhsuz.atmaca@gmail.com (yalnız "Yaratım İşi" yazınızla ilgili diye not düşün.) gönderebilirsiniz okumaktan keyif alırım.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorum Kuralları
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın.
*Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa İletişim Formunu kullanın.

Reklam