8.03.2013

90'larda Çocuk Olmak: Çizgi Film

Herkes belli dönemlerde dünyaya gelir ve geldiği dönemi çocuğu olarak adlandırılır. 70'ler,80'ler,90'lar gibi. O dönemde yaşadığı için o dönemin imkanlarıyla beslenir, o dönemin olumsuzluklarıyla yaşar. Zaten sizin döneminizden olmayan birine size: " Bizim dönemde farklıydı." der. Kendi dönemi ona zevkli gelir, o dönemdeki akşamlar farklıdır, yaşam şartları ve insanlıklar.

Bende 90'larda yaşayan bir insan olarak bugünkü yazımda 90'larda izlediğim, çoğu kez izlemek için babamla savaş ettiğim, bazen savaşı kaybettiğim bazen kazandığım çizgi filmleri size tanıtmaya çalışacağım.(Maksat geçmiş nostaljisi yapmak.)

1- Kaptan Tsubasa

kaptan tsubasa
Çocukluğumda belkide en sevdiğim çizgi filmlerin başında gelir. Atari oyununu almak için ne kadar çaba sarf ettiğimi dün gibi hatırlarım. Hatta atari kasedini hala saklıyorum. Çizgi filmin öyküsü  Japon genç takımın ve onun yıldız oyuncusu Tsubasa Oozora'nın yaşadıklarını anlatmaktadır. Günümüzde Tsubasa deyince, bir şutun iki saatte kaleye bulması gibi durumlar akla gelir. 



2- Bugs Bunny
looney tunes

Bugs Bunny deyince aklıma her zaman "naber canım" kelimesi gelir. Bölümlerini kaç kere izlediğimi söyleyemem bile, sabah akşam izlerdim çocukken. Sevimli bir tavşan olmanın yanında, akıllı oyunlarıyla her zaman düşmanlarını yenmeyi başaran tavşandı. Bu sıralar pek televizyonda rastlamasam da popülerliğini koruduğunu düşünmekteyim.

3-Şirinler

şirin baba, şirine, gargamel, gözlüklü şirin
Şirinler esasen hala çizgi film kanallarında yayınlanan bir çizgi filmdir.  Gargamel, şirin baba, azman, gözlüklü şirin, usta şirin, şirine vb. karakterlerini çocukken hayatımıza sokan bir çizgi filmdi. Hep nedense gözlüklü şirine bir sempatim olmuştur. Şirinler deyince günümüzde herkesin aklına, "Eğer uslu bir çocuk olursan bir gün sende şirinleri görebilirsin." cümlesi akla gelir. 


4- Tom ve Jerry
Tom ve Jerry
Masumun her zaman fare Jerry olduğu düşünülen ama her zaman darbeyi ve zararı gören kedi Tom'un maceralarının anlatıldığı bir çizgi filmdi. Ama şunu da belirtmek lazım her ne kadar Tom, Jerry yakalamak istese de, kırıp dökse de çizgi film özünde aralarındaki dostluk her zaman ön planda tutulmaya çalışılmıştır. Belki de  Bugs Bunny gibi en çok yayınlanan ve en çok akılda kalan çizgi film de diyebiliriz.


5-Tweety ve Slyvester


Tweety ve SlyvesterTwitter kuşunun Tweety'den geldiğine inanıyorum. Bu çizgi filmde en önemliler arasına girmeyi başarmış bir çizgi filmdi. Kurnaz fakat beceriksiz kedi slyvester'ın tweety yeme çabası her zaman olumsuzlukla sonuçlanmıştır. Köpek Hector'un, Slyvester çıkardığı zorluklar, babaannenin Slyvester'ın kafasına şemsiye ile vurması da çizgi filmi komik yapan diğer unsurlardı. Hala yayınlanıp, yayınlanmadığı hakkında pek bir bilgim yok.


duffy duck

6-Daffy Duck-Tazmanya Canavarı-Yosemite Sam
Daffy Duck, çok bilmişliğiyle tanınan karakterdi. Kendi sezgilerinin kurbanı olmuş, egosu tavan yapmış bir karakteri oynamıştı. Çoğu kez darbe yerdi.

tazmanya canavarı


Tazmanya canavarı ise, biraz bilgisiz ve fevri yani ani davranan bir karakterdi. Sert, biraz ürkütücü görünen görüntüsünün altında temiz kalpli bir yaratık yatıyordu. Ayrıca benimde sevdiğim karakterlerdendi.


Yosemite Sam





Yosemine Sam, belkide o yıllarda bu çizgi filmleri izleyen kişilere "Hangi karakteri sevmiyorsunuz? ya da Hangi karakteri antipatik buluyorsunuz?" dediğinizde alacağınız isimlerin başında gelir. Bugs Bunny, Daffy Duck ve Hızlı Gonzales'in baş düşmanıydı.


Bugün temel olarak 90'larda izlediğim çizgi filmlerin ve onlara adını veren karakterleri anlatmaya çalıştım. Umarım keyif almışsınızdır.

8 yorum:

  1. Çok güzel bir başlık. Daha geçen gün iş yerinde "Tsubasa" ile ilgili bir arkadaşla konuştuk. O kadar güzel şeyler hatırlattı ki bu yazı bana. Teşekkür etmek istiyorum.

    Yukarıda yazdığınız tüm çizgi filmlerin yeri bende çok ayrıdır. Çok sıcak bulurum bu çizgi filmleri. Neden bilmiyorum. Bizim dönemimizde oldukları için olabilir. Eklenecekler bile var.

    Ama Tsubasa'nın yeri ayrıdır. Okulda bu çizgi film hakkında arkadaşlarla aramızda kritikler yapardık. Vakabayaşi niye oynamadı sakat mı? derdik :) Dediğiniz gibi bir şut kaleye 2 saatte giderdi. Ya da Bir oyuncu topla rakip kaleye giderken sahanın yuvarlaklığından :) önce defans oyuncuları yavaş yavaş ortaya çıkar, sonra kale direkleri görünür, en son da kaleci ortaya çıkardı :) Çok iyidi ya :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncellikle değerli yorumunuz beni çok sevindirdi. Tsubasanın yeri bende ayrıdır. Hala atari kasedini saklıyorum. Arada bir nette, tv den izlemeye çalışıyorum. Çocukken hafta sonları sabahları sırf tsubasayı izlemek için kalkardım. Hep vakavayaşi gibi şapka takardım. Çocukluk :)

      Ayrıca şunu da belirteyim, bu yazının devamı niteliğinde 2 tane daha yazı yayınlanacak. Haftada bir yazı yayınladığım için 7 gün sonra.

      Bir kez daha yorumunuz için çok teşekkür ederim. :)

      Sil
  2. Çizgi film halen izlerim büyük bir keyifle (yaş 30) :) 90'lı yıllara ait bir kaç örnek verecektim ama yazınızın devamı gelecekmiş o yüzden vazgeçtim. Hepsi bir birinden eğlenceli fakat 1 numaram değişmez Tom ve Jerry

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Babam ne kadar büyümedin mi? dese de bende de aynı durum var... Yorumunuz için teşekkür ederim... :)

      Sil
  3. Küçükken en sevdiğim şeydi sabahları salonun ortasındaki halının üstüne oturup kimse uyanmasın diye kısık sesle çizgi film izlemek a bir de çılgın bediş vardı böyle izlediğim. Nerde o eski günler demeye biraz erken başladığımı hissediyorum bu aralar... Hala televizyonda gördüğümde sevinmeme sebep oluyorlar resmen :)
    iki seneden fazla olmuş bu yazılalı ama olsun, ben zaman buldukça sanırım buradaki tüm yazıları tek tek okuyacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahaha teşekkür ederim, bu konuyla ilgili yeni yazı yazıcam inşallah yakın zamanda bakalım :) Ya ben sana bir gerçek söyliyeyim mi ben hala çizgi film izliyorum animasyon filmleri çok severim zaten. Ama yine küçüklükteki gibi babam kumandayı alıyor. :))) Teşekkür ederim değerli yorumun için :)

      Sil
    2. Ben denk geldikçe babamla birlikte izliyorum desem :))

      Sil
    3. Ben de ne babalar var derim ama bana hep sen büyüdün eşek kadar herif oldun diyorlar ondan babamla falan izlemem yalan olur yani :))

      Sil

Yorum Kuralları
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın.
*Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa İletişim Formunu kullanın.

Reklam