22.05.2013

90'larda Çocuk Olmak: Oyunlar-1

90'larda oynanan oyunları anlattığım yazının ikinci bölümüne geldik. Eğer ilk yazıyı okumadıysanız aşağıdaki linkten yazıya ulaşabilirsiniz.
- 90'larda Çocuk Olmak: Oyunlar
Yazının ilk bölümünü bitirirken çocukların oyun oynaması gerektiğini söylemiştim. Çünkü oyun oynamak çocuğun gelişimini sağlayan en önemli unsurlardan birdir. Bu oyunun türü ne olursa olsun, bütün oyunlar için geçerlidir. Neyse biz gelelim oyunlara:

6- Onbir Elli
İlk okulun vazgeçilmezleri arasında yerini alan, koşmanın ve şansın bir arada olduğu oyundu. Tenefüslerde, okul sonlarında oynadığımız bu vazgeçilmez ve yorucu oyun; bir tür yakalamaç oyunuydu. Bir daire oluşturulur, ve bir yerden başlanarak sayılırdı. Ebe olan kişi yakaladığı herkesi kendi bünyesine kadar ve diğerlerini yakalamaya çalışırdı.

7- Simit-Zımba
Gene yakalamaç türü oyunlardı, zımba ve simit. Simit oyunu koşarak yakalama ebeleme şeklinde olurdu. Bir tane ebe olurdu. Ve evi denecek yerden çıkar nefesi kesilmeden "simit1 der ve süre içinde birilerini ebelemeye çalışırdı. Eğer sesi kesilirse dayak yerdi. Sesi kesilmeden geri dönerse sıkıntı olmazdı. Zımba ise biraz daha zor bir oyundu. Simit gibi gene bir noktadan bu sefer "zımba" diyerek çıkılırdı. Fakat tek ayak üstünde sekerek ebelenmeye çalışılırdı. Ebelenecek kişilerde tek ayak üstünde kaçardı.

8- Çift Kale/Minyatür Kale Maç
Kaldırım taşlarının bir çocuk için neden anlamlı olduğunu ifade eden oyunlardı. Maç oynanacağı zaman bir türlü bulunamayan kaldırım taşları, bulunduktan sonra oluşturulan kale ile mahallede boydan boya saha oluşturulurdu. Ve kendi aralarında ya da farklı mahallelerle maç yapılırdı. Aralarda maçlara kızlarda dahil olurdu. Çok çocukken futbolcu adayı kız tanımışımdır. Şu anda da devam eden popularitesi yüksek olan bir oyundur.

9-Birdir Bir
"Birdir bir yerin dibine gir",diye başlayan oyunda bir ebe seçilir, ebe kambur şekilde dururdu ve diğer oyuncular, onun üzerinden atlardı. Atlarken eğer ebeye değerse o kişi ebe olur, oyun bu şekilde döngü içinde devam ederdi.

10- İp Atlama
İçeriğinde ip olan oyunlar genelde kızların tercih ettiği oyun türleriydi. Bu oyun türün de iki tane ip tutan kişi ve bir tane ipi atlayan kişi vardı. Söyledikleri şeyi pek hatırlamıyorum ama kızların eğlenceli bulduğu oyunlardan biriydi. Pikniklerde de tercih edilen bir oyundur.

Bugünlük de 90'larda oynadığımız oyunları elimden geldiğince yazmaya çalıştım, umarım keyif aldığınız bir yazı olmuştur...

10 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Artık yoktan ziyade eski popülaritelerinde değiller. Eskiden bir çocuk için ilk maddelerde iken şimdi tercih edilmiyorlar bile. Örneğin; okulda iken her tenefüs zili çaldığında bahçeye koşar, ekip gibi toplanır onbir elli oynardık, şimdi zil çalınca gördüğüm, duyduğum telefonlar çıkar facebook, twitter vb. şeyler yapılıyor...

      Sil
    2. Haklısınız artık oyunlar teknolojiye yenik düştü.

      Sil
    3. Umarım bir şekilde popülerlikleri geri getirilir. Çünkü oyun bir çocuğun gelişimi için en önemli unsurdur. Oyun için yediği dayağın bile ona bir getirisi vardır...

      Sil
    4. Dayak hariç katılıyorum:)

      Sil
    5. Dayak dediğim yanlış anlaşılmasın, top oynarken düşme, arkadaşlar arasında küçük sürtüşmeler :)

      Sil
  2. Zımba'da olayi iyice zorlaştırmışlar yalnız. Sanırım benim bildiğim simit oyununa göre canı çok yanan insanların ortaya çıkarttığı bir alternatif olsa gerek. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O oyunun nasıl bir oyun olduğunu çocukluğumda da çözmemiştim ama işte çocuktuk oynadık. Zımba felaket şiddet olaylarının yaşandığı oyundu, bu oyunda çokça ebe olmuşlar bir konuşsa :)

      Sil
  3. Simit oyunundan nefret ederdim, hiç oynayamazdım :D Zımbayı ilk defa duydum ama o da çok menem bir şeymiş anlaşılan..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Simit, zımba kızlara yönelik bir oyun değildi, zımba simitin daha kolay olan versiyonuydu ama sonu tabi kaçınılmaz dayak :))

      Sil

Yorum Kuralları
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın.
*Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa İletişim Formunu kullanın.

Reklam