19.06.2013

Kısa Dipnot-22: Sosyal Medya Bilinci

Sosyal görünümlü asosyal köylüyüz. Günümüzün en temel durumu budur. Gelişen bir dünya, yetişen genç nesiller ve onların esir oldukları sosyal olma sevdası. İletişim araçları artık gelişiyor, her gün bir yenisi eklenerek yoluna devam ediyor. Fakat hayatımıza o kadar bilinçsiz giriyor ki; biz de bodoslama şekilde onlarla tanışıyoruz.

İnsan eğer, bir konuda eğitilmezse; o konu hakkında yapacağı her şey ya kendisine ya da etrafındakilere zarar verir. Eğitim insan hayatının en önemli parçası ve bedeni üretiminin en önemli niteliğidir."Görünen köy klavuz istemez "diye bir söz vardır, herkesin bildiği ve çoğu kez kullandığı. Eğer insan eğitilmezse insanın neler yapabileceğini ne tür zararlara yol açabileceğini görmek hiçte zor olmayacaktır.

Bilinçsizlik insanı bir takım girdaplara götürür, sonunu göremediği, yolunu bilmediği bir yola sokar ki, geri dönmesi imkansız olur. Sosyal medya günümüzde insanların hayatında önemli bir yere ve önemli bir role sahip. Az buçuk bilgisayar kullanmasını bilen ve imkanı olan herkes bu ortamlarda yerini almakta ve aktif olarak sosyal medya hayatını daim etmektedir. Fakat bu ortamların bilinci kimsenin zihninde tam oturulmadığı için burada yapılan her şey, her durum ciddiye alınmaktadır.

twitter, facebook, google+, diğer sosyal medya araçları

Son günlerde yaşanan ve ülkemizin gündemini uzun süre meşgul eden belki de daha da uzun bir süre meşgul edecek "Gezi Parkı" olaylarının çıkış noktası da sosyal medya ile olmuştur. Bu ortamda paylaşılan bir fotoğraf sayesinde onbinler, yüzbinler bir araya gelmiş ve şuana kadar cereyan eden olaylar meydana gelmiştir. Burada etkin rol oynayan twitter, televizyon ve radyo gibi halkın anında haber almasını sağlayan yayın organlarının yetersizliği yüzünden etkin rol oynamış bilinçli ya da bilinçsiz olarak paylaşımlarda bulunulmuştur.
Fakat, bu tip sosyal medya organları ucu açık ortamlardır. Olay sıcakken herkes yapılan her duyuruyu, her bilgilendirmeyi ciddiye almıştır. Yalan haberler doğru diye lanse edilmiştir. Çünkü bu ortamda milyonlarca kullanıcı var ve diğerleriyle ulaşımını bir "retweet" sağlıyor. Yazımın amacı aslında bu olaylardan bağımsız; fakat yaşanan bu olayın bir örnek teşkil ettiği ortada. Birçok sosyal medya aracı var: facebook, google+, twitter, linkedln ... Bunlarında bünyesinde bulundurduğu farklı farklı insanlar ve birbirinden farklı görüşler var. Kimisi bir amaç için o hesabı kullanıyor, kimisi ise sadece eğlence için.

Bu açıdan bakıldığında sosyal medya eğitimi ülkemiz için ya da ülkeler için geçerli. Önceden sosyal medya ile ilgili yazdığım yazılarda bu eğitimin okullarda olabileceğini söylerdim; fakat düşününce bunu bu ortamları açan kurum/kuruluşlarda yapabilir. Böyle bir ortamı açmadan önce yapılacak sosyolojik bir araştırma, eğitim seviyesi, kullanıcı profili gibi araştırmalardan sonra bu mecra aktif hale gelebilir. Diğer bir taraftan, böyle bir ortama kayıt olduktan hemen sonra bodoslama, olayın içinde bulmak yerine, zamanla ve eğitici şekilde yol göstererek kullanıcıları eğitebilir. Bir ay, iki ay gibi yarı aktif olmalarını sağlayabilir. Yani her şeyi devletten beklememek lazım.

İnsan için eğitim çok önemli, hangi konuda olursa olsun. İnsan eğitildiği zaman bilinç altındaki çapakların temizlenmesini sağlar. Zararlı bakterilerden ancak öyle arınır. Son zamanda olan olaylarda insanın her konuda neden eğitilmesi gerektiğini bir kez daha bize göstermiş oldu. Çünkü bilgisizlik ve bilinçsizlik kötülük doğurur...

2 yorum:

  1. İnsan kendini de eğitebilmeli. Bunu yapabilecek güç hepimizde var, bunu yönetecek akıl da. Üşenmemeliyiz.
    New Jersey'den Selamlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepimiz aslında birere akil ve akıllı insanız, bunu bilsek yeter.
      Work and Travel'ın canına bende başka bir diyarda kısa bir süre sonra selamlar dileyecem... :)

      Sil

Yorum Kuralları
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın.
*Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa İletişim Formunu kullanın.

Reklam