12.07.2013

Hayırlı Ramazanlar

Yazıma başlamadan önce herkesin mübarek Ramazan Ayı kutlu, mutlu, huzurlu olsun. Bin aydan daha hayırlı bugünlerde birliğin, beraberliğin, herkesin ortak payda da buluşması ve birbirine saygı göstermesi dileğiyle. Umarım bu ay her Müslüman'a her dua eden büyüğe küçüğe hayır kapılarını açar. Uzun zamandır yazmak istediğim konular arasında yer alırdı, "ibadet". İnsanların bu yaşamda varlıklarını anlamaları için yapmaları gereken davranışlar ve eylemler bütünüdür. Bir diğer açıdan bakarsak Allah'a karşı gösterdiğimiz saygıdır.

Hayırlı Ramazanlar

İnsanlar bu hayatta doğarlar, büyürler, yaşlanırlar ve ölürler. Ve her döneminde sıfırdan aldığı bu bedeni bir üst modele güncelleyerek, evrimini tamamlar. Bunu da yaşadığı her dönemi anlama ve yorumlama şeklinde yaparak gerçekleştirebilir. Ortalama seksen yıllık hayatında birçok vaka, birçok tehlike atlatır ki; bunları kendine ders çıkardığı anda hayat denilen anlamı belli olmayan bu evrende neden olduğu sorularına yanıtlar bulur.

İnsan bu hayatın bir bütünü olamadığı zaman yaşamının da bir anlamı olmuyor. Yaşamın anlamı olabilmesi için bir elmanı bir barçası, bir bütünü olmalıdır. Buda ancak ibadet, inanç dediğimiz bu sistemle olabilir. İbadet etmek, sadece eğilip kalkmak değildir, ibadet etmek birilerine para vermek, ya da 17 saat aç kalmak değildir. Aslında sıkıntı zaten bu şekilde düşünmekle ya da böyle düşünenlerle başlıyor. İbadetin ilk temeli, insanın kendini anlamasıdır. Bir insanın sadece hayatının beş dakikasını alan namazı kılarken yaptığı muhasebenin ve bunun sonucunda aldığı huzuru geri kalan 23 saat 55 dakika da alamaz. Ya da verdiği zekatın, fitrenin bu dünyada sadece "Rabbena hep bana " değil de birazda olmayanın halinden anlamanı sağlayan, eşit dağılımı sağlaması muhteşem bir durumdur. 17 saat aç kalıyorsun fakat mesele açlıksa bir yıl boyunca belki de bir ömür boyunca senin tokluğuna erişemeyenleri görüyorsun. Onlarla yaşıyorsun. Bir yıl boyunca belki bir iki kere aynı masaya oturduğun insanlarla bir ay boyunca oturup konuşuyorsun. Bunun getirdiği güzellik yadsınamaz.

Sonuç olarak; ibadetin sonucu da bu hayatta anlama ve yorumlamaya çıkıyor ve bunun sonucunda da ders çıkarmayla bitiyor. Ne kadar anlarsan o kadar insan olabiliyorsun. Bu yüzden bu mübarek ay boyunca sadece açımızdan yaşamayalım, kendi açımız dışındaki insanları da anlayalım. Umarım hayrın bol olduğu bir ay olur.

2 yorum:

  1. Ne güzel ifade etmişsin, hayırlı ramazanlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seninde bereketi bol hayrı çok olan bir bayram olsun :)

      Sil

Yorum Kuralları
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın.
*Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa İletişim Formunu kullanın.

Reklam