16.07.2013

Kısa Dipnot-24: Toplum Bilinci

Yaşadığımız döneme gelişme çağı dedik, her anlamda yenilik, her kademede değişim girdi. Bir takım üretim ve devrimler insanlık hayatına sunuldu. İnsanlık yararlansın, yaralanmakla kalması test etsin ve bu test sonucuna göre de gelecek nesillere doğru ve güvenilir şekilde bu ürünü bıraksın. Çoğu yazımın da konusu olmuştur, "sosyal medya". Hep bir eleştiri yapmışımdır, olabildiğince de öz eleştiri olmuştur bu tür.

Bugün bir sosyal medyanın diğer bir eleştirisini daha sizlerle paylaşacağım, sosyal medyanın gençler üzerindeki etkisi. Bilgisayar teknolojinin gelişmesi ve buna bağlı olarak her eve bu bilgisayarın girmesiyle bir de buna internetin eklenmesiyle insanlarımız içinden çıkamaz sorunlarla karşı karşıya kaldı. 90'lı yıllarda parası olanın alabileceği bilgisayara artık rahatlıkla alınabilmekte ve sorunlarını da yanında getirmektedir.

Her şey ihtiyaçtan dolayı meydana gelir. İnternet sadece araştırma ortamı olarak üretilseydi ve insanlara böyle yansıtılsaydı belki de gereksiz bir üretim olarak yerini alacaktı. 7/24 başında uyunulan, bazılarının sadece başında yenile yaptığı bir araç olmayacaktı. Her şey ihtiyaç, bu yüzden geliştirilen sosyal medya ortamları da bir ihtiyacın ürünü.

Doğruluğu ya da yanlışlığı tartışılır olsa da vermek istediği bir takım mesajlar vardır. İnsanların saatlerini alsa da onlara az çok bir şeyler vermektedir. Günümüz şartlarına baktığımızda internette kullanım alanlarında ilk sırada gelir bu sosyal medya ortamları ve bu ortamda genelde bilinç dediğimiz insan şuuru neredeyse yok denecek kadar azdır. Tüketimin hayli fazla olduğu bu ortamda, amacın düşünmekten ziyade, zaman öldürme olması insanlık için çok büyük bir tehdittir.

Bu yüzden bakıldığında, bu ortamları kullanan fazlalıkla çocuklardır. Okuldan gelen, "ödev yapıcam" deyip, iki dakika da kopyala yapıştır yapılarak yapılan ödevler ve arta kalan zamanda boş işler. Bu çok büyük bir problemdir. Öyle bir problem ki sonuçları şimdi görülmeyen ama gelecekte mutlaka görülecek toplumdur. Etken toplumdan edilgene geçiştir bu olay.

Bu yüzden toplum bilincinin arttırılması gerekir. Okumak gerekir, okutmak gerekir. Uyarmak gerekir, bu gerek okullarda gerekse devlet bünyesinde belediyelerce olur. Gereksiz dağıtılan onda broşür, asılan onca saçma ilan ve yayınlanan onca saçma yayının yerine sosyal medya bilinçlendirme programları yapılabilir. Unutulmamalıdır ki, bugünün insanları yarınları oluşturulur. Eğer bugün önlem alınmazsa yarınlarımızın vay haline!

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorum Kuralları
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın.
*Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa İletişim Formunu kullanın.

Reklam