5.08.2013

Sinema ve Hayat-2: Max Payne'in Ölümsüz Aşkı

Max Payne oyununu bilmeyeniniz yoktur. Özellikler 2000'lerin başında bilgisayarların daha fazla dünyamıza girmesiyle başlayan oyun trendinin tercih edilen en önemli ürünüydü, "Max Payne". İnternet kafeler de geçirilen onca saatin, boş geçen günleri doldurma sebebiydi kendileri. Birçok kez kendilerini oynamak için internet kafeye gitmişimdir. O dönemde favori olan iki tane oyun vardı ( yaşadığım bölgede en azından ): 1- GTA, 2- Max Payne. 


The Fall of Max Payne
The Fall of Max Payne
 Her ne kadar bilgisayarın başında zaman geçirmeyi tasvip etmesem de; bu iş birazda fala inanma falsız da kalma olayıyla eşdeğer. Bilgisayar oyunları birer filmdir. Çünkü oyunlar yapılmadan önce bu oyunların üzerine oturtulacağı bir senaryosu vardır. Bir karakteri ve bir önermesi vardı.Kendi içinde çatışması vardır. Oyunun kahramanıyla özdeşleşme vardır. Bu yüzden bilgisayar oyununda biz belirli bölümleri oynarken o filmin izleyicisi yanında sürükleyicisi oluruz. Bu bağlamda unutulmayanlar arasındadır, Max Payne. (özellikle ikinci oyunu; Fall of Max Payne) Oyuna başlamadan önce olayların anlatıldığı karikatür bölümleri, şarkısı hala aklımdadır.


O döneme göre bakıldığında grafik kalitesi olarak her ne kadar kötü olsa da; anlamsalık bakımında bir o kadar iyidir.Tabi burada oyun şöyledir böyledir diyemem.

Max Payne ve MonaGelelim konumuza oyunun ikinci bölümünde anlatılan Mona ve Max aşkı bir çıkmaz sokak ilişkisiydi. Max polistir ve ilk bölümde(serinin ilk oyununda) narkotik bölümünde iken; burada New York polis departmalığına gelir. Mona ise Max'i öldürmek için Alfred Woden tarafından tutulmuştur. Vlad'da, Max'in arkadaşı görünümlü düşmanıdır. Ve Woden'ın tahtına göz dikmiştir. Oyunun sonunda Woden'ı öldürür. Oyunda, Max'i öldürmek için tutulan Mona; ona aşık olunca Max'in zor anlarında ona yardım eder. Fakat, oyunun sonunda olay anlaşılır. Mona Max'i vuramaz ve  Max'in yakalamak istediği Vlad, Mona'yı vurur.  Max, Vlad'ı öldürdükten sonra Mona'ın yanına gider ve Mona ölür. (Bazı yerlerde oyunun oynanma şekline göre Mona'nın ölmediği söylenmektedir.)
Mona'ın Son Anları

Hikaye olarak bakarsak bir ulaşılmazlık, bir kesişmezlik olduğunu görürüz. Bir yol var ama o yol girenler çift ters istikametlerde. Biri iyinin yanında iken diğeri kötünün. Sonunda yollar aynı istikamette olduğunda ise ayrılık vakti gelmekte. İmkansız aşk dediğimiz, çıkmaz sokaklarının bol olduğu bu girdap insan hayatında var olan bir hastalık. Sen seversin o sevmez, ikisi de sever bu sefer aile çıkar karşına, ne bilim maddiyat çıkar. En sonunda "bu iş oldu" dediğinde ise bir çeşit ayrılık.

Kaba taslak bir özet vermeye çalıştım. Zaten oyunu oynayanlar veya filmini izleyenler Max Payne hakkında az çok bir bilgiye sahiptir. Burada bahsetmek istediğim oyunların sinemasal durumu ve bu oyunu birazda çok sevdiğimdir. Oyunların az da olsa sinemasal değeri vardır. Çoğu kez oyuna başlamadan önce, izlenmeden geçilen videolar aslında sana izletilmek istenen filmin kestiğin sildiğin parçasıdır diyebiliriz. Bilgisayar oyunlarının bir sinemasal konumunu içinde bizde yer aldığımız için aktif animasyon filmler olarak niteleyebiliriz. Neyse, Max'in slow montiondaki uçusu gözümde canlandı da: "Ne oyundu be".


Max Payne Film Şeridi

Söz Sizde!
Oyun hakkındaki görüşlerinizi yorum formundan bildirebilirsiniz...

4 yorum:

  1. Tebrik ederim öncelikle, güzel bir yazı olmuş, güzel yazmışsınız. Elinize sağlık.

    Yalnız yazıdaki bir yanklışlık dikkatimi çekti. Mona, Vladimir Lem'in Max'i öldürmek için tuttuğu biri değil. Alfred Woden'ın Max'i öldürmek için tuttuğu biridir.
    Vlad ise eskiden Alfred Woden'ın adamı olmasına rağmen sonradan örgütün başına geçmeye çalışır Alfred Woden'ı öldürür hatta en sonda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Çok büyük hata yapmışım. İsimleri erezyona uğramış. Aklımda kaldığı kadarıyla yazmaya çalıştım fakat belli karakterler konu değiştirmiş. Teşekkür ederim bir kez daha. :)

      Sil
  2. Late Good Bye'ı dinlemelesin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O şarkı fenaya, onu başka bir yazı konusu yapmayı düşünüyorum :)

      Sil

Yorum Kuralları
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın.
*Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa İletişim Formunu kullanın.

Reklam