28.01.2014

Geçmişi Anma: İlk ve Son Şiir

İnsan sakladığı şeyleri karıştırdığında geçmişine dair önemli şeyler bulabiliyor. Bu belki bir fotoğraf, belki peçete, belki kurumuş gül yaprağı ya da küçük bir kağıt parçası... Anlamı büyük oluyor, o güne kadar saklamışsın ve o günde eski günlerine dönmüşsün. Bu yüzden geçmişinde hayatına mal olan şeyleri saklamak insan için önemli ve gerekli bir şey. Zaruri olmasa da insani bir ihtiyaç.

Ruhsuz Atmaca'da dolabını düzeltirken geçmişine dair önemli bir belge buldu. Şiir yazmayı neden bıraktığımı belgeleyen belki de ilk yazdığı şiiri buldum. Hatırladığım ilkokul 3. ya da 4. sınıfta yazdığım ve o dönem hocanın övdüğü bir şiirdi. Yoksa saklamazdım ama herhalde burası zirve diye ve burada bırakmalıyım şeklinde bir yol izleyerek bu şiirden sonra bir daha şiir yazmadım. Şimdi sizi o sanat eseri ile baş başa bırakıyorum:

ACILAR

Gönlünün karası,
Yok olur yarası,
Kan dolar içinde,
Yer dolar gözyaşlarıyla.

***
Yer yere benzer,
Gökyüzü sana benzer,
Yüzün güler,
İçindeki duygularla.

***
Ne yaparsın içinden,
Söz söylersin dışından,
Gözün anlatır seni,
Ağlama yarim ağlama...

Ruhsuz Atmaca Şiir
İlk şiirde biraz yalnızlık var ama...
Tabi çocuklukta düşünceler faklı, genel olarak kopuk bir yapıda olmuş. Ayrıca aşk nedir, ne işe yarar gibi kavramlarda oluşmadığı için duygudan ve anlamdan bağımsız bir yapıda olmuş. Geçmiş geçmiştir, çocukluklar saçmalıklarla dolu; fakat şiiri neden bıraktığıma da bir işaret olmuş o ayrı.

Not: Eğer geçmişinizle ilgili yaptığınız ilginç şeyler varsa; yorum formu, iletişim araçlarını kullanarak özel ya da genel bir şekilde paylaşabilirsiniz...

16 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim değerli yorumun için; ama başarılı olduğumu düşünmüyorum. İlerleyen zamanlarda belki bir kaç örneğini daha paylaşırım :)

      Sil
  2. Ben senin kişisel fikirlerin ve düşüncelerini dile getirdiğin düz yazılarını çok beğeniyorum biliyorsun, daha önce söylemiştim. Ama şiir konusunda da yeni denemeler yapmalısın bence. Bu arada benden çok yaşayacaksın ben de geçmişe dair izler ile ilgili yazmayı düşündüm geçenlerde. Yine senin gibi eski defterleri, notları, fotoğrafları karıştırdım da, aynı çağrışımı yaşamışız :) Ne güzel bir şey değil mi geçmişten izlerle karşılaşmak. Ben de günlüklerimi buldum. Öyle güldüm ki üzüldüğüm şeylere, sana sonuna kadar katılıyorum, geçmişe dair hatıraları biriktirmek gerek. En azından yıllar geçince, bizi o günlere götürebilmesi bile muhteşem, işte bunun adı zamanda yolculuk :) Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, yorumun çok mutlu etti beni. Şiir denemesi yapıcam ama pek iyi şeyler çıkaramam. Düz yazıda çat pat bir şeyler çıkıyor ama şiir çok ayrı bir konu.

      Geçmiş cidden çok önemli, yaşamışsın bitmiş fakat keşkelerin çok olduğu, mutlulukların bol olduğu, hüzünlerinde olduğu şeyler var. Ben hep diyorum geçmişim olmasa gülecek şeyim olmaz. Bu şiiri de eski cüzdanımın arasında saklamışım öyle duruyordu. Kağıt yırtılma aşamasında olduğu için ölümsüzleştireyim dedim. Geçmişe ara ara dönmek gerek, çünkü o bizim tarihimiz... :))

      Sil
    2. Şimdi sen pek iyi bir şeyler çıkaramam demişsin ya kesin güzel şeyler çıkar ortaya :) Ben de ölümsüz olsun istedim en azından benim için, günlüklerimi tarayıp bilgisayarıma kaydettim. Senin formülün çok daha güzel tabi ki. İlk şiirini bekliyorum en kısa zamanda :)

      Sil
    3. Çok iyi yapmışsın, yok olma ihtimali ortadan kalkmış :))) Kim bilir ne dedikodular vardır orada :) İnşallah kısa sürede bir deneme olur, olduğunda bilgilendirme yaparım illaki :)))

      Sil
  3. Ah sorma neler var neler :)) Sabırsızlıkla bekliyorum o zaman :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahaha :))) O zaman senden de bir yazı beklerim kısa zamanda :)) Bende bakıcam şiire çıkar bir şeyler yakın zamanda :)))

      Sil
  4. Ilkokulda yazmış olduğuna inanamıyorum. Bence müthiş olmuş. Duygu yok dediğin şiir; küçük bir kalbe bu kadarı nasıl sığmış dedirtiyor insana.
    Vee devam etmelisin, kesinlikle
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tahtada okuduğum günü hatırlıyorum; çok kızarırdım, hala öyleyim herkesin bana baktığında eğer boş bir salon olduğunu düşünmezsem düz yolda tepe taklak oluyorum. Bilmiyorum, yorumun için çok teşekkür ederim. @sui ye söz gibi bir şey verdim. En kısa sürede şiirle dönerim inşallah :)))

      Sil
  5. ''Can't repeat the past? Why, of course you can.''

    YanıtlaSil
  6. Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim varolun. Ara ara yazacaz artık :)))

      Sil

Yorum Kuralları
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın.
*Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa İletişim Formunu kullanın.

Reklam