23.01.2014

#TweedineBandım

Her gün gelişen teknolojide kullanıcı olarak birer kobayı oynuyoruz. Zaten bunun olmasını isteyen yaratıcı firmalar, küreselleşmeyle bunun yayılımını çok iyi bir şekilde yapıyorlar. Peki bu cümleyi kurarken ne mi demek istedim? Demek istediğim şu küreselleşmenin temel amacı "tek bir dünya" modeli yaratmaktır. Günümüzde eskisi gibi ulaşımın sıkıntı olmadığını düşünürsek; güçlü olan herkes bu tek bir dünya ya da tek insan modelinin hükmedicisi olmak ister. Zaten tüketim çılgınlığı da burada çıkmıyor değil mi?

Dün messenger(MSN, Beni msn de silecesin!), ondan biraz daha sonra facebook, günümüzde ise twitter. Bunların hepsi bu süreçte insanların etki alanlarına göre ortaya çıkıp, onların reaksiyonlarına göre düzenlenmiş araçlardır. Belli bir PR(Halkla İlişkiler) çalışması sonucu de evrimini tanımlamıştır. (Globalleşme-Küreselleşme) Bugünkü yazının konusunda twitter da insan modelleri üzerine bir yazı yazmaya çalıştım, buyrun yazımıza geçelim:

1- #TwitterAğası
Twitter ağası dediğimiz eleman, mahallede sokak başlarında bulunan reis dediğimiz kişilerdir. Attığı arabesk benzeri tweetlerle gönüllerde tahta kuran. Yeri geldi Müslümcü, yeri geldi Orhancı abimizdir... Aralarda paylaştığı tesbihli fotoğraflarla: "alemin kralıyız, twitterın hastasıyız" mesajını verir. Diğer anlamı da; "asayiş bizden sorulur" mesajı da vardır.

2- #KilitliKapılar
Buradaki gencimiz genelde profil resmine güzel bir foto koyar. Hani gördüğünde "höynk" diye kalırsın. Ayrıca, twiterı kitli olmasına rağmen twit sayısı binlere yakındır. Ne paylaşıyor diye merakla birde fotoğrafının güzelliğiyle followları toplar...

3- #GeçerkenUğrayanlar
Bir arkadaşa bakıp çıkacaktık, deyip giren tiplerdir. Genelde bu tipler, operatörlerin bu uygulamayı bedava kullandırmasıyla; bu ağın içine giren tiplerdir. Uzay üssüne benzeyen kocaman akıllı telefonlara sahiptirler. Tam çıkacakken: "Ulan telefonu aldık, uygulama yok. Her ay internete paketine para veriyok. O zaman biz biraz daha kalalım" diyerekten twitterla belirsiz süreli sözleşme imzalarlar.

4- #VurguncuTayfa
Twitter'ın bıçkın delikanlılarıdırlar. Yakışıklıdırlar ama yalnızdırlar. Hedeflerinde profil resimleri vardır. Kilitli hesapların anahtarı olarak görürler kendilerini. İlk önce avlarını belirler sonra; twitlere yorum yaparlar. Çok keskin nişancılardır. (kendilerini öyle tarif ederler) Fakat attıkları kurşunlar hep karavana gelir...

5- #YalnızlıklarEfendileri
Bunda kız erkek-ayırımı yoktur. Bunlar facebook ve twitter arasında bağ kuran insanlardır. İki günlük ilişkilerini facebookta "ilişkisi var olarak tescillemiş; fakat iki sonra "ilişkisi yok"a çevirmiş kişilerdir. Twitter bunlar için propaganda aracıdır. Attıkları twitter hep "ofansif, feminem, mascüler"dir. Erkeklere ölüm, kadınlara zülüm...

6- #LiderRuhlular
Bunlar bir milyon tane kitap okumuş, gündemi, ekonomiyi siyaseti takip eden insan dışı insanlardır. Attıkları her tweet eleştirinin doruklarına ulaşır. Takipçiler ve retweetler arttıkça çoşarlar ve edepsizleşirler... Ayrıca hiç kimseyi takip etmeme gibi bir huyları vardır.

7- #SakinRuhlular
Benim en çok sevdiğim insanların grubudur. Çünkü twitterı kuralına göre bağlanmadan, yaftalamadan, sapıtmadan kullanırlar. Yılda 100 tweet geçmeyen bir performansları vardır. Ve attıkları her tweet yerine ve zamanına göredir.

8- #TakipEdeniTakipEderimciler
Bunlar anlamsız kullanıcılardır. Fazla takipçiye sahip olmak, takipçinin olmasının ne olduğunun ve ne fayda sağladığına anlam verememiş insan evlatlarıdır. Arkadaşlar arasında benim 1,500 tane takipçim var deyip, onun varsa benim neden olmasın düşüncesiyle ortaya çıkan bir durumdur. (Cem Yılmaz'ın bizimkisi daha renkli hesabı!) Belli bir süre beklerler bakarlar fark edilmiyorum hemen "Amaca giden yolda her şey mübahtır" felsefesi ile uygulamalara yönelirler. Birde uygulama tweetlerini gizleyebilseler...

9- #AcilRTciler
Bu twitterın en işe yarayan, bazende başını ağırtan kısmıdır. Bunun sayesinde ilik ihtiyacı olan birine ilik bulundu; fakat asparagas retweetler yapılarak bazen de onurlar kırıldı. Dikkatli olunması gereken bir yöntemdir. Sosyal medyanın gücünü gösterir. Yapılacak şey sadece bir retweete bakıyor.

Twitter'da birçok tip bulmak mümkündür. Burası da bir dünya ve bunun içinde de zamanla belli tipler, belli gruplar oluşuyor. Bir bakıyorsun adam bir tweet atıyor; şöhreti ikişer ikişer atlayarak yakalıyor. Bir bakıyorsun, twitterın ücra köşelerinde kayboluyor. Attığım twette gelirsek, çok ofansifmiş onu gördüm.

Ruhsuz Atmaca'nın İlk Tweetti
İlk Tweette çok ofansifmiş, ne yaşamışsam artık...
Teknolojinin evlerden, ceplere geçmesiyle bilinçsiz kullanımlar arttı. Yaptığımız eylemlerin ne amaca yönelik olduğunu tartmamız dileğiyle. Bu bir sosyal medya yazısı olduğu için Ruhsuz Atmaca'ya destek amaçlı olarak bizi sosyal medyada takip ediniz... Eğer bloggersanız ya da twitter hesabınız varsa sağ taraftaki izleyiciler gadgetını kullanarak izleyici olmanız daha bir makbule eder.

Ruhsuz Atmaca'yı takip et...
Tek yapmanız gereken sağ tarafta sana uygun olan mecrayı seçmek...

Bunun dışında eğer;
Google+ hesabınız varsa tıklayınız...
Facebook hesabınız varsa tıklayınız...
Twitter hesabınız varsa tıklayınız...
Email hesabınız varsa sağ taraftaki bölüme adresinizi girip, yazılardan haberdar olabilirsiniz...
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

32 yorum:

  1. Çok güzel dostum. Alper Sağlam bunu beğendi :)))
    Aslına bir kaç kategori daha olabilirmiş bunu bir ara güncelleyebilirsin ;)
    Fakat okurken aklıma şu geldi acaba Ruhsuz beni hangi kategoriye koymuştur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Varsa ekleyeceğin yorum formuna ekle ilerde bir tane daha yazabilirim. Orada kullanırım. Ruhsuz Atmaca, hepsinden biraz biraz :)))

      Sil
    2. Ooo yok öyle yorum forumuna eklemem paşam :) mail geçerim sana yazına iliştirirsin ;) Ama ben hala soruma cevap alamadım???

      Sil
    3. #SakinRuhlular bir de #YalnızlıklarınEfendisi :))) Sen hangi kategoride görüyorsun kendini ?

      Sil
    4. Yani var ya iyi ki hiç kimseyi takip etmeme gibi bir huyum var yani iyi ki varmış da haberim yokmuş :))) Cevap için teşekkürler. Benim hangi kategoride görmem önemli değil önemli olan senin hangi kategoride görmendi ve cevabımı aldım.
      Benim en sevmediğim şey şu: Bir Sinema blogu olarak eklemiş olduğum bu alandaki hesapların geri dönüş yapmamaları ve bunun yanında bütün ünlülere beni takip edin, bizi takip edin ya da destek olur musunuz şu bu gibi kibarlıklar yapmaları. Yahu önce sen bir seni takip eden spam olmayan takipçi kasmak için takip etmeyenleri bir adam yerine koy takip et de ondan sonra millete yaman ;) ama görüyorum ki memlekette bu da tutuyor. Bu tarz hesaplar gün içerisinde yüzlerce takipçiye ulaşıyor ve ünlülerde takip edebiliyor. Zaten 3, 5 tane ünlü ya da fenomen her ne ise işte takip edince aaa bak gördün mü bu da takip ediyormuş hadi bende takip edeyim modu var :) Demek ki böyle yapmak lazım. Amannn konu uzun buradan köye yol olur. Efendim saygılar :)

      Sil
    5. Baştan sona, sonran başa kadar haklısın teşekkür ederim. Bazı kişiler için takip etmemek onun ne kadar asilzade olduğuna işaret eder. Öyle asil zannederler kendilerini... :)))

      Sil
  2. bu yazıyı okuduğuma sevindim.
    iyi bilgi oldu.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Twitter kullanıyorsan kategorini yaz :)))

      Sil
    2. Galiba kullanmıyor bulamadım ben :)

      Sil
    3. Twitter'ın gereksizliğini görüp kapatmış :))

      Sil
  3. ay hepsinden var biraz bilemedim.
    bloga ağırlık verice kapattım twiti.
    sakine benziyo ama hergün yazıyo.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu çok politik bir cevap oldu :))) Twitter bende kapatacam çok "zalım işi" bir şey ama, gerekli ya. Kitabın tanıtımı için aç derim :)))

      Sil
  4. yok yaa bak valla bilemedim.
    ben atasözü gibi twit yazıyodum.
    ve de hep komikli.
    aslında en yeni ve hızlı twitçilerden de seçildim.
    ama kısa yazmak kesmedi.
    bi de blog daha iyi ya.
    blogçular daha iyi.
    twitte deli çok.
    bi de bence twit sadece haber ve gündem için iyi yaa.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğinde haklısın ama şimdi medyada oraya bir eğilim var. Hani kanallar bile işte bize şu twitter adresinden ulaşabilirisiniz diyor. Bence kitabın tanıtımı için etkili olur. Blogger zaten ayrı. 140 karakterle ne anlatırsın ki... :))

      Sil
  5. evet twit şu anda ana medya.
    valla herşeyi ordan duyuyoz.
    biyere saldırı oluyo o anda öğreniyoz valla.

    hem twit hem blog beceremiyom ben ya.
    blog ancak yetiyo.
    her gün yazıyom.
    yorum blog oku tamam işte.

    ay ben hiç reklam yapmam ki.
    ben sadece yazıyom işteee.

    yazıp geçerim.
    kendi reklamımı öldürseler yapamam.

    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yazımı yazarım beğenen sever okur, beğenmeyen kaybolur gider, hesabı :) Açarsan twitter haber ver de takip edelim... :)))

      Sil
  6. :) yok blog dışı yazmam ya. feysi de kapattım. başa çıkamam ya. blog çok güzel. blog insanı kaliteli. twit ve feys kaka yaa. manyaks çok ya. herkes padişah herkes ego deliler karnavalı gibi. blogçular çok iyiler yaa. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onları da idare etmek gerek de. "Blogger hayattır, hayat güzel..." :)))

      Sil
  7. Facebook, twitter, blog olmuyor ya biri olacak yada hiç biri olmayacak...çokta herşeyi ortada yaşamayı sevmiyorum insanın özel hayatı kalmıyor ben o yüzden twitter kullanmıyorum bloğum kişisel facem yetiyor onlar daha içten daha iyi vakit geçirmemi sağlıyor en azından dzgün insanlar var bloglarda :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Twitter için en azından blog yazılarının paylaşımı ya da blogdaki aktivitelerin haberleri için kullanılabilir onun dışında tabiki de insanların belli bir mahremiyeti var ve bu sosyal medya araçları buna zarar veriyor. Ama bloga yardımcı biri sizin dediğiniz gibi facebook ya da twitter olsa fena olmaz.
      Blogger da ciddi anlamda bende iyi insanlar tanıdım umarım tanımaya da devam ederim/ederiz. :) Teşekkür ederim yorum için. :)

      Sil
  8. yazınızı okuyunca ıyıkı twitter kullanmıyormuşum dedım. Kendımı paylaşmak ıcın bır sosyal paylaşım agı bıle fazla geliyor bana yetısmeıyorum herkes hem twıtter hem face hem ınstagram.... Maasallah dıyorum... Ama okuması cok eglencelıydı elınıze dılınıze saglık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, varolun :) Bu alanlar kullanılmalı, bloga yararı da var ama bunların kullanımında bir bilinçlendirme yapılarak yapılmalı. Daha yirmili yaşlardayım belki çok ukalaca olur mu bilmem ama gençlere çok zarar veriyor bu ortamlar. Hani biraz sorgulanıp, bilgilendirip kullandırmaya başlansa çok iyi olur. Ama bu tip ortamların yararları da mevcuttur, her şeyde olduğu gibi. :)))

      Sil
  9. twitter hakkında hiç bilgim yok:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esasen son yaşanan park olaylarında kimsenin bilgilisi yoktu ama etkinliği o kadar iş gördü ki acası olmayan bile açtı :))) 140 karaktere örülmüş bir ortam diyim. Hangi amaca göre kullanırsan o amaç doğrultusunda ilerler. Ayrıca blog açısından da yayınların daha fazla okuyucuya ulaşmasına katkı sağlar. Dikkat edilmesi gereken, bağımlılık tehlikesi yaratabilir :)))

      Sil
    2. evet o olaylarda sosyal medyanın gücü çok olmuştu haklısın:)
      diğer bilgiler için de teşekkür ederiz efenim:))

      Sil
    3. Ne demek efenim :) Estağfurullah, ben teşekkür ederim değerli yorumunuz için. Takipte kalınız :))))

      Sil
    4. rica ederim,
      merakla bekliyoruz, bak hala burdayız:)))

      Sil
    5. Teşekkür ederim varolun :)))

      Sil
  10. Katogıriler süper olmuş :) ben hepsinden geçtim sanırım. Şimdi arada gündemle ilgili arada içimdekilerle ilgili yazıyorum. Ama ilk zamanlar zıvanadan çıkmıştım.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben çok fena durumdayım da belli etmiyorum bakma :))) Ama olabildiğince siyaset ve siyasi şeylere girmiyorum. :))

      Sil
  11. Heyoo ekledim twitterdan :) benim en sevmediğim tip takip edeni ederimciler nereden türedi bunlar mitozla çoğalıyorlar :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. #Takipedenitakipederim ciler mitoz mayoz karışımı bir türle ürüyorlar daha sırları çözülemedi :))) Teşekkür ederim :)

      Sil

Yorum Kuralları
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın.
*Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa İletişim Formunu kullanın.

Reklam