2.11.2014

İnsanaphobia

Bu hastalığın adı bu mudur bilmem ama fobileri sayarken söylenebilecek en iyi kelime bu hastalığa bu olsa gerek, "insanaphobia". Modernleşen insanın, yozlaşan, kaybolan değerlerinin bir sonucu bu aslında. İnsanlığını unutan ve verilen gücünü kaybeden insan evladının amansız, vazgeçilmez hastalığı bu. Belki de ilerde insanlık denildiğinde ya da insanlık neden yok olduğu denildiğinde akla gelecek bir hastalık olacak bu...

Durumlar zor insanlık unutuyor dününü, hiç aklına getirmiyor ne şartlarda bu dünyaya geldiğini. Ne engellerle savaşarak, insan olduğunu, ve ne bedeller ödeyerek özgür olduğunu. Sarının, mavinin, lacivertin aslında değersiz olduğunu, değerli olanın sadece onların kattığı anlamlar olduğunu. Unutuyor insanlık, utturuyor benliğine...

Bencillik dolu ruhunda, kimsesizliği bir haltmış gibi değerlendiriyor. Tek kalmanın, güçlü olmanın diğerlerini ezmekten geçtiğini düşünüyor. Soykırım onun için bir amaç oluyor, öldürmek onun için farz gibi geliyor. Yozlaştırmak ona bir hobi gibi geliyor. Tüketiyor, tüketirken emiyor bütün zihinleri, bencilleştiriyor bütün kimlikleri...
Baraka Film Resim
Kendi kendini yok eden tek canlı... (Foto: Baraka Belgeselinden...)

Sevmeye değil, sövmeye endeksliyor bedenleri; bedel ödemiyor, bedel ödetiyor bedenlere. Kimlikleri kimliksizleştiriyor; kişilikleri benzerleştirip kişisizleştiriyor.  Bu bir ilaç, bu bir amaç; onu var eden yaşamasını sağlayan ve güçlü olmasını sağlayan bir ilaç. Böylece insanlık kendini kendi gibi görmeyip, kendinden başlayarak bu ırkı, bu kimlikleri yozlaştırıyor, sonunda ne mi oluyor?

---İnsanaphobia---

Not: Değerli dostlar sevgili arkadaşlar Ruhsuz Atmaca bu sene düzenlenecek olan Hürriyet bumerang ödüllerinde "En Çalışkan Blog" kategorisinde adaydır. Destek vermek isterseniz tıklayınız...

52 yorum:

  1. Çok güzel bir yazı olmuş, blogunuzu beğenerek takip ediyorum.
    İnsanların çok fazla tüketmesi, eski şeylerin kullanılmasının yanlış olduğu düşüncesi, açgözlülük, bencillik ... modern dünyanın insan üzerindeki etkileri... Can Yücel ne güzel demiş, "Anne karnına sığarken, dünyaya neden sığamadığını ve sonunda bir metrekarelik yere sığmak zorunda kalacağını farketmeli insan !"

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, çok mutlu oldum, elimden geldiğince bir şeyler yazmaya çalışıyorum, bir yararı oluyorsa ne mutlu bana. Bunun dışında modernleşen zihinler, bencilleşen kölelere dönüyor, bu o, bu, şu değil aslında, ben sen o işte o kötü. Konuyu çok iyi özetlemişsiniz bunun için ayrıca teşekkür ederim :)

      Sil
  2. Tanımlama yı çok beğendim. Katılıyorum gittikçe mutsuzlaşan insanlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. O sadece bir tanesi günümüzü her şekilde, her manada tanımlamak mümkün keşke bunların çoğu olumlu olaydı.

      Sil
  3. İnsanaphobia.. Çok zekice bence.. Yozlaşa yozlaşa eriyip bitiyor zihinlerimiz. Kontrole açık mekanizmalar haline geliyoruz. Bir ruhumuz oldugunu unutuyoruz.. Acı :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Terminatör beyinleri ilerde görmek mümkün olacak. Metropolis filmi bunu çok iyi özetlemişti çok çok öncesinde. Gelişmek çok güzel ama iktidar duygusu, bir beyin duygusu reel cinayetlerden çok artık manevi, zihinsel cinayetleri de yapar oldu. Bunun sonucu "insanaphobia" oldu ne diyeyim. Teşekkür ederim güzel yorumun için. :)

      Sil
    2. zihnimin tüm odaları ilimle doldurmadan bırakmıcam. cinayetvari hazlara yer verir oldum bu aralar, intikam duygusu ateşleniyor sürekli. Engel oluyorum kendime.. Tüm odaları bi temizleyim de sonra kelimelerle dolduracam. Ben teşekkur ederım yazın için farklı birkaç ufuk açtı önümde :)

      Sil
    3. Şiddeti bırakalım, en büyük şiddet şiddetsizliktir, sinir eder karşıdakileri deyip saçma sapan bir edebiyat yaparım. :)) Ne demek hep buralardayız, sıkıntı olursa gel benim limanlara Atmaca yardım eder :)))
      Ayrıca sigarayı bıraktım gibi bir cümle bekliyorum inşallah duymak nasip olur :)))

      Sil
    4. eheheh yok yav şiddetsizlik, sessizlik gercekten karsıdakını dellendırmek ıcın ıyı taktik :D sigara mı öhööm öhöömm ııı şey o zaman İnşaallah diyelim :))

      Sil
    5. Çok iyi taktiktir ama sen ne kadar sabırlıysan. :))) Sigara olayını da bıraktım demeni özlemle bekliyoruz... :)

      Sil
    6. karşımdaki öfkelenmeye görsün sabır falan kalmıyo, kahkaha atmaya başlıyorum. kendim öfkelenince de ağlıyorum. Cinsim biraz.. Sigara için İnşaallah ya ciddi ciddi niyetine ittin ama beni düşüncem tekrar :D

      Sil
    7. Hahaha farklı karmaşık bir olay ama güzel yani, sabır önemli onu bedene, ruha öğretmek gerek. :)) Bende kafayı yiyorum ama bir sabır formuna girmek üzereyim. :) Beklemek güzel şey fazla geç olmasa, olursa Atmaca'nın tüyleri kalmaz, o yüzden hızlı düşün kararı çabuk ver, bekliyorum güzel haberleri :)))

      Sil
    8. ehehe dur yav kış geliyo kalsın tüyler :D sabır terapisi için en güzel yerler dağlar. Ama instadan gördüm şanslı olduğunu bi tık kıskanmadım değil bak :)) ben tiryaki değiliimmmm işe girince tamamen bırakcam bak dile getirince canım istiyo yine (bahane vol231312) :)) ehehehehehe

      Sil
    9. Şans mı hahaa :) Neyse yazı amacından sapmadan, kuşlar yuvalarından kaçmadan, ayşe okulu aşkı yüzünden bırakmadan, ali'nin karnı açlıktan guruldamadan, bahanelerin sonunu aramadan bırak sigarayı kökünden :))

      Sil
    10. oyy şaka maka bildiğin işgal etmişim yorumlarla blogunu özür :(( bırakcam tamam vurmaayyyııııınnn :))

      Sil
    11. Yok ya o önemli değil her zaman yapabilirsin :)) Bunlar duymak istediğimiz sözlerde vurmak ne demek ne den vuralım :))) Bizde şiddet yohh :)

      Sil
  4. En sonunda o kadar değişiyor ki insan olmuyor artık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık o günleri görmemeyi diliyorum, arada bir insanlara denk geliyorum, onlarda olmasa halimiz yaman :)

      Sil
  5. unutmak...unutturmak kendine...
    bir çok zaman lazımken,ileriye daha sağlam bakabilmek adına bazen de hatırlamak gerekiyor verdiğin mücadeleleri ve kazandıklarını...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle bu mücadele bireysel olguların değil, toplumsal kişiliğe hizmet etse tadından yenmez...

      Sil
  6. Ooo ilginç bir terim olmuş bu "insanophobia". Bi ara ünlülerde böyle bi fobi olduğunu duymuştum yani aslında var böyle fobiler de ,tabii senin anlattığın derinlikte değil.
    Bakış açına hayranım ruhsuz atmaca yaa ;) Ruhları ruhsuzlaştırıyor diyosun yaniii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim gibi olmayın diyorum bir nevi. Tam böyle bir fobi var mı bilmiyorum ama, geçen Mor Rimel blogunda fobilerle ilgili bir yazı vardı orda kullanmıştım bu terimi, şimdi ikinci kez kullanıyorum, eğer literatürde terim yoksa patentini alabilirim :) Dünyanın sonuna bir adım kala halimiz yaman olacak o ayrı.

      Sil
  7. İnsan, kendini kendinden ustun goruyor ve ayni zamanda kendinden daha asagilik...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle, bencillik, bir ölümdür insanın hayatında. Ne kadar bencilsen o kadar hiçsin...

      Sil
  8. Ece Ayhan sözüyle de anlatmış aslında "Ne olurdu yani, Bir sene de insanlık moda olsa.." Sanırım bu dönemde zor şeyler istiyoruz. Emeğine sağlık kardeşim. Güzel anlamlı yazı olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında işin mevzusu da o aslında ne olurdu keşke olsa. Teşekkür ederim, varolasın...

      Sil
  9. insan olmanın bedeli bu mu yoksa ?!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Galiba, insanlığın acı sonu da diyebiliriz, ya da insan tanımının sonu...

      Sil
  10. Örümcek, yılan korkusu oluyor da insan korkusu neden olmasın?? İnsanaphobia gayet güzel bir tanım :))

    Metropolis'ten örnek vermişsin (algıda seçicilik ;) benim çok etkilendiğim filmlerden biridir. Ben de hemen buna yakın zamanda izlediğim bir filmi eklemek istedim. Belki izlemişsindir "Sineklerin Tanrısı" insanın nasıl acımasız olabildiği üzerine güzel örneklerden biri.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O terimi ilk senin yazında kullanmıştım, varlığı konusunda fikrim, yok ama olabilirliği var tabi. :) Bir kez daha yorumunla mest ettin beni Mor Rimel, evlenemezsen son tercih benim heee... :))) Metropolis çok katmalı bir film bir çok şeyi anlatabiliriz o filmle, bu olayı da iyi özetliyor. Bunun için ikinci bir filmde Charli Chaplin'nin Modern Zamanlarını örnek verebilirim, o da başka yazının konusu olacak.

      Sil
  11. Merhaba ,soslubademin blogerler kaynaşşın etkinliğinden geliyorum.
    Sitenizi takibe aldım banada beklerim.
    Bloğumun ilk çekilişinide başlattım ,sizide davet ediyorum.
    Sevgiler

    http://hobium.blogspot.com.tr/2014/10/hobium-blog-cekilisi-basladhaydi-sende.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim çok mutlu oldum, hoş gelmişsiniz., ama bana çok uzak bir çekiliş yaw. :) Umarım çok isteyen birine gider. :)

      Sil
  12. İnsanın tek düşmanı yine insan.. hatta kendisi..
    bu yüzden önce kendi savaşını kazanmalı.. çünkü kendi ile savaş halindeyken başkasıyla barışık olamaz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok haklısın, insanın zülmü de, derdi de, her şeyi de kendine bir bilebilse keşke.

      Sil
  13. Bencil.
    Kesinlikle modern insan bencil (:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Modern robotlar olursak ilerde bencillikten kurtulabiliriz aslında :)

      Sil
  14. Teknolojinin nimetlerinden mi diyeyim, felaketlerinden mi diyeyim ne diyeyim bilemedim. Kapalı kapılar ardında vakti umarsızca harcayacak öyle bir düzen gelişti ki, bencil olmaya güdülendi insan oğlu. Aynı evin içinde herkesin televizyon karşısında hipnoz olmuşcasına vakit geçirmesiyle başlayıp, telefon ve bilgisayar ile pekişti. Mesajlarda kısaldıkça kısalan sosyal ifadeler mrb slm gibi birebir görüşmelerde önemsiz hale geldi. Dolayısıyla bencil gençlik, bencil insanlık, bencil benlik gelişti. Şimdi pek çok kişi içinde bulunduğu buhranın farkına varmazken, senin gibi bu yazıyı yazan ve buraya yorum bırakanlar gibi duyarlı insanlar azınlıkta kaldı doğal olarak. Bencillik virüs gibi yayılırken, vicdanın bu savaştan galip çıkması dileğiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Offf yorumunuz çok güzel çok değerli umarım yazıyı okuyan yorumunuzu da okur. Yakında görüşüm insanlar Allah verdiği şeyleri beğenmemeye başlayacak, bu beğenmemezlik arz-talep mevzusuna dönecek ve dünya da robotlaşan, putlaşan bireyler doğacak. Belki de terminatörler mi desek ne desek! bilemiyorum.

      Sil
  15. Bence uzun uzadıya yazmak istemişsin de konu insan olunca kısa kesmişsin ;) güzel ve düşündürücü, herkes birbirini sevse, kimse birine karşı nefret beslemese, ötekileştirmeden herkesi olduğu gibi kabul etse...ne güzel olurdu :) neyse ben uzun zamandır okumuyorum senin yazıları leee, bi bakiim ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vay ayıp etmişsin. :)) Anlatacak çok şey var ama uzun anlatırsam okumadan kaçarlar kısa kısa anlamlandırmaya çalışıyorum insan zihinlerini. :)

      Sil
    2. ayıp etmedim yahu insanlığıma ver ;) uzun yazdın kaçırdın beni demek ki bir dönem :p

      Sil
    3. Hımm tamam o zaman, affediyorum :))) Şaka yapıyorum yaw, ama bir dönem kendimde değildim olmuş olabilir uzun uzadıya yazılar :))

      Sil
  16. Nokta atışı bir yazı olmuş... Direk özetlenmiş şu zamanlarımız. Herkesin müzdarip olduğu bir durum da şunu anlayamıyorum ben : Kim bu bencil, yozlaşan,kimsesiz ve kimsesizleştirenler? Sen değilsin, ben değilim, o değil... Peki ya kim? Bazen bir oyunun içine atılmış, korku filmlerinde ki gözlüklü karakterli gibi hissediyorum kendimi... Ya buralar bana yabancı ya da ben buralara yabancıyım dediğim çok oluyor... Neyse ki arada bir sen, ben, o gibiler den denk geliyor da benimsiyorum olduğum yeri..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama belki burda kendimizi o sistemde bir yere ayırmak faydasız olabilir. Sen, ben,o diyemeyiz buna bu çarkta işleyen biziz yani istemesekte bir şekilde bu çarka hizmetkar olan, hizmet eden emekçiler. Belki mecbur bırakılanlardanız ama bu çarkın içindeyiz bir şekilde bir durumda.

      Sil
    2. Sen, ben, o derken kimseyi kayırmadım ima da bulundum sadece... Herkes bu durumdan şikayet ediyor ama kimse kabul etmiyor demek istedim aslında. Dediğin gibi kimseyi ayıramayız, bir bütünün parçalarıyız... Kinaye kullanarak yazmıştım düz anlaşılmış ;)

      Sil
    3. Anladım, ama anlatamadım karadenizliliğime ver :) Ayrıca yorumun için teşekkür etmedim ne kadar hayvanım. Hani benim gördüğümde o bir sistem var ve sistem yıllardan beri gelen bir model ve insanlar bunun dışına az biraz çıkınca zaten yalnızlaşıp ölüyor. Az biraz aaa demesi onun ölümü oluyor...

      Sil
    4. Ben de şimdi anladım:) Baştan söylesene ya:) Estağfirullah cevap vererek bunu uyguluyorsun zaten ayrıca bir teşekküre gerek yok ki ;) Kesinlikle katılıyorum, ama çoğunluk aaa demeye başlarsa sanki daha farklı olur ;)

      Sil
    5. Anlaştıysak sıkıntı yok o zaman. Ayrıca ben bu yazıyı yazıyorsam sağlıklı tartışmak yorum almak için yazıyorum, eğer insanlar şu kısacık zamanlarında okuyup, birde yorum yapıyorsa aslında teşekkürler az kalır... :)

      Sil
    6. Çıksss tam anlaşamamışız:) Cevap vererek bu teşekkürü gösteriyorsun zaten, yani anlayışlı bir insan bunu anlar, karşıdan teşekkür beklemez bunu demek istedim:) Bir de bu zincirleme oluyor zaten, sen dar zamanında bir şeyler yazıyor bilgilerini paylaşıyorsun, karşı taraf da dar zamanında onları okuyor bundan yarar sağlıyor beğenisini ve emeğine olan saygısını yorum yaparak gösteriyor... Öyle düşünürsen ilk hayvanlık bende oluyor bundan kurtulmaya çalışıyorum:) İlk önce benim teşekkür etmem gerekiyordu o zaman:)

      Sil
    7. Yok biz bu akşam anlaşamayacaz sen teşekkürü al anlaşalım, sıkıntı yok sen okuyup cevap vererek teşekkür etmiş oldun zaten, diyerek konu daha politik boyutlara taşırmışım :)
      Ama şunu söylim yazıyı okumak tamam ama yorum yazmak blog dünyasında çok büyük lüks, hele ki senin yorumunda olduğu gibi yapıcı yorum yapmak çok büyük bir lüks bu da dipnot olsun.:)

      Sil
  17. Peki, aldım teşekkürü:) ama ilk önce bir teşekkür vererek. :)) Aman efendim o sizin lüksünüz:) diyerek bende bir dip not bırakayım o zaman, o konuda da haklısın diyerek.... ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahaha karşılıklı teşekkür olsun o zaman, ama dipnot konusunda anlaştık bak :))

      Sil

Yorum Kuralları
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın.
*Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa İletişim Formunu kullanın.

Reklam