7.03.2015

Birdman: Ben Bu Aksiyonun Neresindeyim?

Ben bu aksiyonun neresindeyim? çok muaazzam ve yazmak istediğim bir başlıktır aslında, ofansif ama bir o kadar da defansif... Hayat değil midir bize hep heyecan yükleyen, heyecan yüklerken de bizden bir şeyler alan. Bu yüzden lanetlemiyor muyuz, ucu fuşkili değneği...

Hiç sormuyoruz kendimize: Bu hayatın neresindeyim? Neresinde olmalıyım? ya da kes at bu cümleleri direk gir mesaja "Bu hayat ne?" Hiç olmadık, olmayacağız, çünkü oyun be dost, bu arada bu oyunun kazananı olmak önemli. Sorgular bizde yok, zaten sorgulayanlar bizim zaaflarımızı iyi biliyor, öyle iyi biliyor ki onlar parayı götürürken biz onların paralarını sayıyoruz.

Şimdi gelelim aksiyona, bizim aksiyonumuz nedense hep vurdu kırdı oluyor, hep bu aksiyonun bunalımı bizim ödevimiz bu ödevde hep bizim borcumuz oluyor. Sürekli hayat denen yola girdiğimizde arabamızla süratin dibine vurup insanlığın içinden ışık hızıyla geçmeye çalışıyoruz. Ama hiç sormuyoruz: Bir kaplumbağa taklidi yapsak bu hayatta ne olur? 
Birdman/Atmaca
Durdu ve Düşündü... (Foto: Birdman Filminden)
Aksiyon sadece hız mıdır? Düşünceler aksiyon olmaz mı? Birdman bana bunu söyledi, belki yanlış bir yerden yaklaştım ama filmde aradığım hep o hız aksiyonu nedense hiç olmadı, hep o Atmaca -artık çeviriye göre- karakterinin ortalığı kasıp kavurmasını bekledim ama öyle değil be dost, aksiyon yakıp yıkmak değil!

Aksiyon aslında bir arayış, aslında durup bu hayatta nefes almaya çalıştığımız her an aksiyon, gerisi sadece onun yansıması; kimse koşarken pek bir şey düşünemez, sadece koşar, düşünmemek için koşar, koşar, koşar ve sonra yorulur, durur ve düşünür işte aksiyon tamda ordadır ve bende aksiyonun tam da orasındayım...  

26 yorum:

  1. Film patladı resmen! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben ön yargılı izledim ama, insanlara çok şey katacak bir film olacağını gördüm. O konuda üzgünüm misal. :))

      Sil
  2. bugün hava soğuk ya ondan hızlı yürüdüm bu bir aksiyon mu hocam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O sadece ve sadece bir yansıma, bir şey düşünebiliyorsan o zaman askiyon yaşıyorsun demektir.

      Sil
  3. Asıl aksiyon beynimizde, kalbimizde dönüyor çoğu zaman. Sanırım aksiyon aksiyon bizim içimizde.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle deyince Cem Yılmaz'ın Guru Gürültü espirisi geldi aklıma. Hepsi içimizde içimizde... :)))

      Sil
  4. Millet olarak vurdulu kırdılı veya cinsellik içeren filmlere maalesef düşkün olduğumuzdan böyle sanatsal filmler fazla eleştiri alabiliyor. Ben izledim ve beğendim çünkü kişiyi iç sorgulamalara götüren bir film. Herkesin bakış açısı farklıdır ve her insan baktığını görür, önemli olansa hissettiğini görebilmektir. Mutlu hafta sonları Atmaca:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Çok çok haklısınız, ama bu film aslında alacağını aldı; fakat işin güzel yani pek çok şey vaat etmeden, gerçeği güzel bir çıplaklığıyla vererek aldı. Bu çok güzel, insanları düşünme, düşleme aksiyonuna soktu, böyle filmler lazım insanlığa :))) Sizde mutlu, güzel ve huzurlu haftasonları... :)

      Sil
  5. Yazın sayesinde filmi çok merak ettim doğrusu.
    Bir yerde nefes almaya çalıştığımız her an aksiyon demişsin ya bu kısmı ise çok sevdim ve kesinlikle katılıyorum.
    Dip not: Bu arada aksiyon filmlerini de hiç sevmem:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kısa sürede izlemenizi tavsiye ederim. Aksiyon demek düşünmek demek, koşarken insan düşünemez bu yüzden 80 yaşında herifler bu hayat için hiç bir şey yaşamadık diyorlar. Aksiyon filmlerini seçici olarakta olsa izleyin kötü değildirler. Teşekkür ederim değerli yorumunuz için varolun. :))

      Sil
    2. Ne demek rica ederim;) Ama aksiyon filmi denilince tam yaşlı nenelere bağlıyorum ben olayı:) 'Ay oğlum ne biçim film bu, ordan oraya atlıyollla, koşuyolla off' durumlarına falan giriyorum o derece yani. Ama artık bu yazının üzerine izlerim;)
      Sevgilerle ve gülüşlerle...

      Sil
    3. Estağfurullah ne ninesi :))) Aksiyon filmlerinin algısı farklı oluyor, hani onun kitlesi tabi farklı ama hani ne bileyim bazen çokta iyi geldiği oluyor. :) Saygılar, sevgiler benden, mutlu hafta sonları... :)

      Sil
  6. Vay be aksiyona çok farklı bir bakış açısıyla yaklaşmışsın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim hayata bakış açım farklı aksiyon ne ki! :)))

      Sil
    2. Hmm iddialısın bayagı.. Hayata bakış açın nasıl ola ki merak ettim :)

      Sil
    3. İnsanlığın olduğu her şey benim hayatımdır, insanlığın olmadığı her şeyin ise canı cehenneme... :)

      Sil
  7. Yine çok güzel bir yazı. Birdman fragmanından bir ışık almıştım payıma düşen, bu yazı ile sabitledim yüreğine sağlık.. Cidden yürümek değil durmak aksiyon. Kaçmak yada koşmak değil, kalıp dinlenmek aksiyon. Çünkü durup yüzleşmek kendiyle insanın, daha zor geliyor. Koşmaya kaçmaya alıştık zor geliyor şimdi. Ama güzel yere dokunmuşsun helal

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim böyle yorumlar görmek güzel zalımus. Run Forrest Run nerden çıkmıştır acep, ayrıca insan ağlarken koştuğunda durduğu anda boşalan yaşlarda ondan çıkmıştır. Bilmiyorum aksiyon denilince akla gelen hızlılık aslında durağanlıktaki döktüğümüz yaşlardır :))) Kendine iyi bak.

      Birdman i çok önyargılı izledim hani hayatımda izlediğim süper film diyemem ama iyiler arasına girdi, benim iç dünyamda yarattıklarıyla :)))

      Sil
    2. senin iç dünyana girdiyse vardır bir bildiği ;)) bide film listesi oluşturmuştum. yerini aldı orada KuşAdam :)) ay kuş adam dıyınce komık geldı :D

      Sil
    3. Sağolasın izlediğinde bir yorumunu alırım o zaman. :))) Kuş beyinli der gibi oldu hadi neyse zalımus. :)

      Sil
  8. Beklemek.. hayatımın aksiyonu bence bu.. :)

    YanıtlaSil
  9. seni mimledim..
    filmi merak ediyorum ama.. internetim tam çekmiyor :D
    yazıdan sonra okumam farzoldu demedim değil :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamamdır, kitap mimi olmadığı sürece elimden geldiğince yapmaya çalışıyorum bizim zalım Guguklu nunkini yapmamıştım misal. Hemen bakarım. Filmi izlemen çok iyi olur bana göre :)))

      Sil
  10. Galiba bu filmi en tarafsız sen yorumladın ;) Düşünce aksiyonu şeklinde bir terimi literatürümüze kazandırmış oldun böylece tebrik ederim ;) Aksiyonu hiç bu şekilde düşünemezdim. Filmi merak ediyorum, belki izlerim.Eline sağlık çok güzel bir yorum olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmi en kısa sürede izle, elimden geldiğince bir şeklide yorum yapmaya çalışıyorum. Sinema eğitimi de alıyorum ama o litaratüre pek hakim değilim ve aslında önemsemiyorumda benim yönetmenlerden filmlerden çıkarımlarım "insanlık ve bunun sunumu" üzerine olurda bir gün film çekersem umarım filmlerimde bunun üzerine oturur :))

      Sil

Yorum Kuralları
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın.
*Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa İletişim Formunu kullanın.

Reklam