13.05.2015

Atmaca'nın İsyanı-3

"Yanlış hayat doğru yaşanmaz..."-Adorno. Bu söz herhalde dünyada söylenebilecek en önemli ve değerli söz. Bir hayat örgüsü içersinde kurduğumuz düzen aslında hep yalanın eşiği, yalancının bel kemiği. Biz aslında yalanlarla örülü dünya da doğrularla yaşmaya çalışıyoruz. Hep yalanları doğrularla değiştirip o yalanlarda savunma mekanizmalarımızı geliştiriyoruz.

"İnsan eksik insandır..." ne yaparsa yapsın, insan her zaman ve her şekilde eksiktir. Zaten bu eksikliği yüzünden gelmedi mi dünyaya. Lanetlenmedi mi? Yaptıkları yüzünden çokça ve her zaman her yerde bir şeyler çekmedi mi?

İnsan hiç bir zaman insanlığının yaşayışına adapte olmadı, kendini hep bencillikle eğitti, diğer insanları bir muhtaç ve kendisinin esiri yapmak istedi. Hükmüdür aslında kendi benliğinde iktidarını sağlamak, ama hep eksikliği diğer insanları tüketmesine, diğer insanları kurutmasına neden oldu.

Atmaca'nın İsyanı
Bu dünya yalanlardır, yaşanmışlıklar...
"İnsan bencil insandır..." ne yaparsa yapsın bu onun kimliğidir. Aslında dünya da ya vardır ya yoktur. Ya çoktur, ya boştur ama insan her zaman ve her şekilde bencil ve kendisinin ürünüdür. Yani o yaratılış ve açgözlülüğü kendisini ürünüdür. Kendisi kendisini canavarlaştırır, sonra bunu başka nedenlerde arar. Kendi kendisini sorgulamaz, sorgulatmaz. Çünkü insan için tek geçerli bir şey vardır: "Gerçekler acıdır..."

Nitekim bu insanlık beni ben olmaktan çıkarmaya başladı. Artık Kafka gibi insanları bir böcek, bir yaratık olarak görmeye başladım. Kaç gündür düşünüyorum bu kadar yaşadım ne için; ve bundan sonra yaşıyacam ne için? Aslında hiç olmasaymışım çok iyi olurmuş o zaman gerek kalmazdı bu kadar bencilliklerde ızdırap çekmeye, o zaman gerek kalmazdı açgözlüler arasında yaşamanın değersizliğini. Ey insanlık böyle devam; bu dünya sizin yiyin, için, yatın; fakat beni rahat bırakın...

Fatih Erdemci- Ben Ölmeden Önce

25 yorum:

  1. Kafka'dan sonrasını okuyamadım. Çünkü çok severim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asıl mevzu ordan sonraydı. Bende severim ama psikolojimi bozdu Kafka, hele ki şu son zamanlarda :)) Ama okumayın demiyorum.

      Sil
  2. Mezuniyet yaklaşıyor ondan olmasın bu isyan? Hayır yani öyleyse kendimden biliyorum. Hayatımın amacı ne diye sorular sormaya başladım. Acayip bir boşlukta hissediyorum çünkü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya o da var ama bu birazda son zamanlarda yaşadığım saçma aile hayatıyla alakalı. Üniversite ile ilgili yolumu yavaş yavaş çizmeye başladım. Ama kararını ve planını yapmaya başla, çok az kaldı. Okuyacaksan ona yönel, çalışacaksan ona yönel, bana kalırsa oku :))

      Sil
  3. Yanlış anlama da ne iç karartıcı bir yazı bu...
    Bir ara bende düşünürdüm. Biraz benzer şeyler. Misal ben olmasam nasıl olurdu. Hani nasıl anlatsam, insan herşeyi çevresinde olur sanıyorlar ya.. değişik.. korkardım sonra derinlemesine düşününce. ama ben dünyayı değil ahireti düşünürdüm daha çok..
    dünya almış başını gidiyor zaten.. sen elinden geleni yap onun için.
    ve bu kadar karamsar olma.. şurda ne güzel hayallerim var benim, Allah Allah... :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok ne yanlış anlaması sıkıntı yok ama zaten ben Ruhsuz bir Atmaca'yım yazılar bu konsepte. :) Yaw hayatım bu aralar çokça zor dönemeçlere girdi, yaşamak istemediğim bir hayatı diretmelerle yaşıyorum ki bunu isteyenler ne annem ne babam hayatımda olmaması gerekenler. Bunun dışında ki insanlar çok kötü, onlar o kadar kötüler ki artık bende kötü olmaya başladım ama ben böyle olmak istemiyorum. Bu yüzden yalnızlık hoşuma gidiyor.

      Ayrıca üzmeyin canınızı, mutluluk güzel şey ve sizin için temennim odur. Bunları sadece bir yazı olarak görün. :)))

      Sil
  4. Düşünüyorum o halde varım :D Yahuu bütün mesele gülümseyebilmekte ..Hayatı insanlığı bu kadar ciddiye almamalı insan. Yoksa sorguluyor işte böyle insan insanlık kavramını..
    Bana da beklerim.Takipteyim.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim ama insan insanla vardır. Yoksa hali yamandır. Bilmiyorum gülmeyi deniyorum, ve gülebiliyorum çoğu kez ama zevk alamıyorum bundan.

      Sil
  5. Ben de hep halinden memnun bir dünya-dışı olmak istediğimi söylüyorum, hep. Çünkü senin sorduğun bu soruları sormaktan ve söylediğin bu şeyleri söylemekten de yoruldum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman gel senle yeni bir dünya kuralım ya da şu yeni açılan Liberland a başvuralım, olmamı :))

      Sil
    2. Dünya kurmak mantıklı

      Sil
    3. Bu ne biçim yazı demeyen bi ben mi varım hahah

      Sil
    4. Evet bu konuda tebriklerimi iletiyorum, o zaman bir ara oturup kuralım şu dünyayı ya da başvuralım şu liberland a :))

      Sil
    5. Hiçbir şeyi başvurulacak kadar güvenilir göremiyorum şu an

      Sil
    6. Burayı da "whatsapp" e çevirdim, her yeri suistimal ediyorum

      Sil
    7. Yüz tane daha yorum bırakayım bari

      Sil
    8. Hahaha sana suistimal özgürlüğü veriyorum. Zaten allak bullagim. :)) vallaha çok istersen ve yanlış anlamazsan mailden ya da at telefonunu bana whatsapp tan konuşalım, ama dertlerimle seni depresyona sokarim olmaz :))

      Sil
  6. ööhhhh içim daraldı bee:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daralmasın ya gördüm size gülmek yakışıyor :))) Hatta siz yapmadınız ben yapayım, sınavlarım bitince bir gün suffle ısmarlıyayım size, güldüreyim sizi bir iki saat. :)))

      Sil
  7. vay adorno ne güzel demiş yanlış hayat doğru yaşanmaz. piki doğru yaşamaya gidersek hayatı yanlışlıktan çıkarabiliriz diy mii mr.depresyon :)

    hep sana diyorum yine diyim mi , bir de bardağa diğer tarafından bak ruhsuzzz !!! ruhum çürüdü bee :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahha bardağın o tarafına da bakıyorum ama beni genellikle boş tarafı cezb ediyor napayım. Ayrıca ruhun çürümesin yaw gül eğlen. :)))

      Sil
  8. müzik te iyi gitti , dinliyom ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fenadır o müzik ya dikkat et psikoloji bozar :) Bu adam Türkiye nin kaybettiği en önemli seslerden biri. Keşke değeri bilinseydi. :(

      Sil
  9. blogunu çok seviyorum

    YanıtlaSil

Yorum Kuralları
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın.
*Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa İletişim Formunu kullanın.

Reklam