4.10.2015

Nabıcaz Be Kamil!

Bu söz yakın zamanda izlediğim Serdar Akar'ın eseri olan Gemide (On Board)filminin en önemli önermesiydi belki de. Çıkmazda olan ve çıkmazı nasıl çözebileceğini düşünen İdris Kaptanın bilinmezlik içersinde çözümünü arayan ruh halini yansıtıyordu aslında.

Film başından beri bize sunduğu çelişki, açgözlülük ve bir takım şizofren ruh halini çok iyi yansıttığını görmek çok mümkün aslında. Biz bir bunalımın elçisiyiz, hep o bunalımda aslında boğuluyoruz, belki insanları öldüren girdikleri anlamsız bunalımları anlamlı olduklarını hissettirmesiyle sonuçlanan ölümlerdir kim bilir? İnsanın tamda bunalıma girdiği anda söylediği sözdür aslında "Nabıcaz be Kamil!", yukarı tükürsen bıyık, aşağı tükürsen sakal!!! Hayatta bu değil mi?

Korkular hep bunalımlardan doğar, insan hep bu korkuları kısa ve temiz yoldan çözümlemeye ve hiç zarar görmemeye çalışır ama ne mi olur insan beceriksizliğinin kurbanı olur. Hayat bir bataklıktır ve insan bu bataklıkta hep batar. Ve nereye adım atsa ayağı çamurdan sonu görünmeyen bir bataklığa sürüklenir.

İdris Kaptan da aslında hep bir bataklığın elçisi olmuş bir birey aslında. Yani onun cenneti gemi ama etrafı hep bugüne kadar gün yüzüne çıkarılmayan dürtülere sahip olan bir takım sapık zihniyetli Kamil, Boksör, Ali ile çevrilmiş. Belki belli bir döneme kadar bu bataklıkta iktidarını kabullendirmiş olan lider Kaptanımız, ta ki insanın nefsinin devreye girdiği bu erkekler adasında kadının istemsiz girişiyle uyandırılan dürtülerle sarsılmaya başlamıştır. Ki bunu İdris Kaptan bize şöyle söylemiştir:

"Bu dünya iki şeyden yıkılacak; bi zinadan, bi binadan..."
                                                                                                                  İdris Kaptan

O güne kadar kaptana itaat eden ve onla birlikte bir takım dürtülerini saklamış olan yardımcıları Kamil, Boksör, Ali nin belki mafyatik ve amaçsız bir olayla karşılaştıkları "Ve tanrı kadını yarattı!" sözüyle artık Gemide bir takım düzen tepe taklak olur.
Gemide(1998)
Nabıcaz be Kamil!(Foto: Gemide Filminden)
Hayat dediğimiz bu bütün aslında mimarisi oluşturulduktan sonra yani düzeni diyelim şuna eğer onu çokta modifiye etmemek gerek işte bize bunu çok güzel şekilde anlatıyor bu film. Eğer hafta sonu film önerisi arıyorsanız, biraz hayattan bunalım alalım diyorsanız 1998 yapımı Gemide filmini izleyin yalnız izlemek isterseniz biraz argo ve küfür fazlalığı var ama izleyenler bunun doğal bir sonuç olduğunu anlayacaktır.
Sevgiyle Kalın...


Nabıcaz Be Kamil!-İdris Kaptan

8 yorum:

  1. hocam o filmi izlerken dünyadan soyutlanmazsan şaçma sapan bir şey izlediğinle kalırsın. :D Ben çok uğraştım ama sonunda nirvanaya ulaşıp filmi anladığı mı umuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzun bir aradan sonra vayy, film senle özdeşleşsin yeter bu filmde biraz eski olmasına rağmen bunu yapıyor :)

      Sil
  2. Yıllar önce seyretmiştim ve çok beğenmiştim filmi. Erkan Can' ın oyunculuğu çok başarılıydı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erkan Can'ın oyunculuğu ciddi anlamda güzel o günden belliymiş yetenekli biri olacağı gel ki Bana Old And Wise'ı Çal kısa filmindeki oyunculuğuyla insanlar anlıyabilir nasıl biri oyuncu olduğunu, film olarak filmde ciddi anlamda çok çok iyi bir film. :))

      Sil
  3. Filminden önce "Lalelide Bir Azize" izlenmelidir ki film anlaşılır olsun. (Ekşi entry si gibi oldu)

    YanıtlaSil
  4. Of 'Erken Can ve Gemide. Beni kalbimden vurdun atmaca.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfurullah ne yaptım ben bu filmin güzelliği. :)

      Sil

Yorum Kuralları
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın.
*Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa İletişim Formunu kullanın.

Reklam