27.11.2015

Ahh Keşke...

Kasım ayından mıdır, kışa bir türlü giremedik ondan mıdır bilinmez ama bilinmeyen ikilemlerin boşluğunu yaşamak çok zor bir şey olsa gerek. Neyin yalnızlığından ötürü şikayet ediyoruz bu hayatı, kime, neye, ne diye? Oysaki bu hayatta idealleri oluşmamış kullarız, eksiğiz ve bunu tamamlamamız gerekirken, sadece şikayet ediyoruz.

Belki de insan hayatının en büyük hatası o severek ve büyülenerek geçtiği aynanın karşında bir kere de olsa, bir kez de olsa, bir defa da olsa kendi güzelliğine, kendi egolarının güzelliğine değil de; kaybettiği kişiliğine ve yalnızlığına bakabilmeyi düşünebilseydi, ahhh keşke...

İnsan bu hayatın ideallerinde körelttiği benliğinin bir kölesi olmaktansa, bu hayatta kendisine cenneti var edebilmenin yollarını arasa; kendisini ve yaptıklarının arasındakileri yanlış görebilmeyi bilebilse, bundan utanabilse, sürekli bunu hatırlasa ve bir daha yapmamak için kendisine yemin etse. Aynının karşısına her geçtiğinde bu yenimi kendisine tekrarlasa, ahhh keşke...

İnsan bu dünya da ideallerinin temeli, hedeflerinin kölesi bir varlık. Her düşündüğü ideal aslında sadece kendisini köleleştirmiyor, başkalarını da köleleştiriyor. Çünkü ideallerin en büyük düşmanları diğer idealler, yani diğer insanlar ve bir insan eğer iyi bir hayat yaşamak istiyorsa, ideallerini diğer ideallerle savaştırmak zorunda ve bunu yaparken de mertçe değil, savaş gibi adaletsiz ve pis bir oluşumun kurallarına göre kahpece yapmak zorunda. Bir ideal bir ideali köleleştirmedikçe bir anlamı olmadığını bilir insan, ahhh keşke ideallerimiz canı cehenneme olsa...

Yalnız İnsan
Ahh şu keşkeler...
Adorno'un güzel bir sözü vardır, -bu ara çokça karşıma çıkıyor-: "Yanlış hayat, doğru yaşanmaz..." İşte bu dünya da düşünebilen bir varlık olan insanın sıkıntısı bu, yanlış hayatları hep ne olursa olsun doğru kabul edip doğru yaşamaya çalışıyoruz. Hep eksikliğimizi ve yanlışlarımı ötelediğimiz bu hayattan başka bir hayatta bunun telafilerinin olacağını umuyoruz. Hiç mi hiç bu dünyanın gerçekleri doğrultusunda ve kuralına uygun doğru bir yaşamı istemiyoruz. Çünkü kural kuralsızlık getirir, çünkü doğruluk sorumluluk getirir, çünkü çünkü çünkü... Ahh çünküler ve onun kardeşi olan keşkeler bitse keşke... 

Lord of the Rings- The Grace Of Undomiel

26 yorum:

  1. ''...Çünkü kural kuralsızlık getirir...'' Çok doğru; aslında bunların temelinde hep ''ben'' demek yatıyor. Herkes hep ben ben ben ben dedikçe ''ahh keşke'' demeye devam edeceğiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısın, çokça kullanırım insanlar insanlık hakkında ki empati konusunu sempatiden ayırmadığı sürece bu kervan böyle gidecek, malesef ki malesef...

      Sil
  2. Çünkü "dünyadasın, bunun tedavisi yok"... Ve keşke, bu da önceki cümlede gizli :) (çok karamsar oldu sanki ama idare et :) )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karamsar adamım hemde burda gördüğünde daha karamsar, ne idaresi seviyorum böyle sözleri. :))

      Sil
  3. Insanlar ne kadar pişman olsa da herkes dahıl buna bende bı muddet sonra acısı unutup hafızadan sılındıgınde cıkarılan derste sankı onunla gıdıyor gıbı... Keşkelerin az olsun hayatında keşkeler çoğaldıkça yaşaman gerekeni farkedemez eksik kalırsın... iyi ya da kötü ne olursa olsun dersini çıkarıp önüne bak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım ama her gün o keşkelere bir tane daha ekleniyor. Aslında çözümünü bulmadığımız şeyleri ertelemek ve yığdığımız onca sebep bugünleri kötüleştirmiyor mu? Kötüyü temizlememiz lazım :)

      Sil
    2. Kotuyu de iyi düşmeye calismak lazim her ser de bir hayir vardir lafini o zamanlarda kullan :)

      Sil
    3. Onda haklısınız ama kötünün dozajı fazla olunca her şerde bir şer var gibi bir durum oluşuyor :))

      Sil
    4. OOooo ama sende hep bi karamsar oldun :) Bence o blogun renklerinden :) Az mavileştir buraları umut versin sana :)

      Sil
    5. Ama şimdi bu blog karamsarlığını atarsa ortan kalkar onu da düşünmek gerek, zaten temelimiz karamsarlık :))

      Sil
    6. Karanlik gece de guzeldir kalpte ve ruhta deil ama :)

      Sil
    7. En sevdiğim şeydir önünde karanlık olan şeyler; benimkisi de bir lanet gibi bir şey ama işte o temizlenirse Ruhsuz gider Atmaca kalır buda yalınlığa neden olur ki bu olmaz olmamalı değil mi? :)

      Sil
    8. kesinlikle :) ama yıne de karamsarlık ıyı deıldır :)

      Sil
    9. Orasında hem fikiriz ama yapabilecek bir şey yok hayat sana bunu sunuyor. En azından benim hayatımda bu durum böyle.

      Sil
  4. Yüreğine sağlık Ruhsuz Atmaca.Çok güzel dile getirmişsin.Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Kendimizin ve isteklerimizin farkında olmamız lazım.
    Bende kendimle sürekli bir şeyler düşünüp bazen çatışıyorum bazen seviniyorum.
    Keskeler olmasa diyorum. Aslında keşkeleri kendim yaratıyorum yapmamaya çalışıyorum.
    Kendimi sürekli sorguluyorum. İnşallah bir sonuca varıcam.:D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendini düşünmen önemli bak genç bir kişi ilk önce ne annesinin ne babasının özgürlüğünü istemeli, önce kendisini halletmeli. Kendinle çatışmanda önemli, doğrular her zaman çatışmalardan olur tabi zararsız olanından :) Keşkeler önemli ama bu keşkelerin çözümü anında olmalı bizim sıkıntımız orda. Biz erteleme yapmadan keşkeyi sıcağı sıcağına çözmedikçe iş dallanıyor. Umarım sende bende çözeriz bu ızdırabı :) Kendini dinlemen önemli ama.

      Sil
  6. Yazınla ne düşündürdün beni ama...
    Ağır mı geldi ne, bu cuma akşamına birden? Bir şeyler yazmak isterken, saçmalayacak olmanın da bir ihtimal olduğu düşüncesi ile kaldım öylece. En iyisi okuduğumu bilmen belki de.
    Keşke-siz ve iyi-ki lerle dolu günlere...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, saçmalıklarda bir değerdir ayrıca size göre saçma olan belki de değildir. Böyle olsaydı felsefe başlı başına bir saçmalık olurdu. Teşekkür ederim temenniniz için. :)))

      Sil
  7. merhabaa myreal de gördüm bloğunuzu takibe aldım banada bekliyorum

    http://misevimm.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim kısa sürede inşallah... :)

      Sil
  8. Yazılarına hayranım hayran! Ellerine sağlık Atmaca :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deme böyle şeyler deme sakın gızzz. Çok teşekkür ederim hemide çok :)))

      Sil
  9. İdeallerin bizleri köleleştirdiği konusunda sana katılıyorum. Cahiliye döneminde yaşayan kölelerden tek farkımız bedenlerimizle birlikte zihnimizinde köle oluşu. Herhangi bir başkaldırınınsa bize neye mâl olacağını kim bilebilir ki. (Yazıdan saptım sanırım.)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet yazıdan sapsan da yorumun çok çok güzel :))

      Sil

Yorum Kuralları
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın.
*Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa İletişim Formunu kullanın.

Reklam