19.10.2013

2000'lerde Genç Olmak: Çizgi Film

Doksanlarda gerçek çocukluk anlamında insanlık tarihinin son evresiydi. Çünkü o günden sonra gelen nesil bir bakıma "hazır emekçi" bir çocukluk oldu. Doksanlar ve öncesi döneme bakıldığında ise çocuk olmak emek istiyordu. Yaptığın her eylemin bir planı vardı. İmkanlar kısıtlı zaman dardı. Doksanlarda çocukluk; bir deterjan firmasnın sloganı gibiydi: "Kirlenmek güzeldir!"

Şimdi ise durum pekte öyle değil, gelişen her şey geçmişi unutturmuş durumda. Eee sonuçta bilgisayar denen bir aygıt var, dışarıda terleyerek sarf edeceğin eforu terlemeden hallediyorsun. Neyse, doksanlarda çocuk olduğumuz için o dönemde çizgi film izlemeyi -hala değişen bir şey yok- çok severim. Annem her ne kadar: "Büyümedin mi?" dese de, günümüzde yani genç olduğum şu dönemde hala çizgi film izliyorum. Bu bağlamda bugünkü yazımın konusu da günümüzde izlediğim çizgi filmler olacak. Çok fazla izlediğim ve izlemeye değer olan filmleri top-5 yapıcam:

1- Sürekli Dizi (Regular Show)

Geçmişte de yayınlansa şimdide yayınlansa izlenebilecek ve listelerde ilk sırlarda yer alacak bir çizgi filmdir. Kategori olarak çocuk çizgi filmi dense de aslında bu film bir yetişkin çizgi filmidir. Ara ara verdiği mesajlar, macera şekilleri bu çizgi filmi değerli kılar. Çok iyi hatırlarım, bir bölümünde televizyonlarla ilgili sözleri vardır: "Televizyonlar çöptür, sizde öyle" bir mesaj vermişlerdi. Her bölümde farklı bir serüven var. Bir bakmışsınız bir telefon şakasıyla seksenlerdesiniz, bir bakmışsınız iğrenç bir parfüm yüzünden atlar musallat olmuştur. Katil sosisleri de unutmamak gerek.

Regular Show

Çizgi Filmin konusu ise: Bir Mavi Alakarga (Mordecai) ile onun yakın arkadaşı Rakun'un (Rigby) çalıştıkları parktaki maceralarını anlatmaktadır.  Bizim doksanlarda oynadığımız atari bu iki arkadaşın vazgeçilmez eğlencesi. Bu ikili dışında: Benson (Parkın Müdürü), Skips (Kurtarıcı Ayı), Pops (Parkın Sahibi), Kas Adam (Annem esprisi mimarı), Çak Beşlik (Hayalet), Margaret (Modecai'nin aşkı)

Regular Show

2- Adventure Time

İlk yazdığım çizgi film gibi bu filmde aslında tamamen yetişkinlere yönelik. Sadece adları ve karakterleri çocuksu ama bölümleri incelerseniz ya da izleme fırsatı bulursanız dediğime hak vereceksiniz. Günümüzde en çok izlediğim çizgi filmler arasındadır.

Jack ve Finn

Çizgi filmin konusuna gelecek olursak: Finn ormana terk edilmiş bir kahramandır. Ve ormanda köpek ailesi bulur ve yetiştirir. En iyi arkadaşı aynı ailenin büyüttüğü, olağanüstü güçlere sahip Jack'tir. Bu iki arkadaşı macera arayışını anlatan fantastik bir çizgi filmdir. İzlerken bazen buz kralından prensesleri kurtarırken kendinizi bulabilirsiniz...

3- Johnny Bravo

Yakışıklılığın gözü kör olsun, hele buna bir de kaslar eklenince. İşte bu çizgi filmi izleyenler bunu yaşayabilir. Günümüzde genç yaşlarda az biraz çizgi film izleyen herkesin bildiği bir filmdir. İzledikçe izleyesi gelinen, aslında normal erkek karakterini ya da egosu tavan yapmış, yakışıklılık tribine girip: "bütün kızlar benim" anlayışına sahip olan erkek tiplemesidir. Ama sonuç hüsran onu söylim.

Johnny Bravo'nun Maceraları

Çizgi Filmin konusu: Siyah tişörtlü, kaslı, siyah gözlüklü ve sarı Elvis saçlı karakterimiz Johnny; aşık olduğu kadınları bölüm boyunca kendine aşık etmeye çalışır ama nafile. Her işte dört ayak üstüne düşen Suzy, Bilim insanı soy adını söyleyemediğim Carl, Anne Bravo ve Babalıkta unutulmazlar arasında. Babalığın ara ara yasa dışı işler yapması da ayrı bir komedi.

4- Flapjack

Sevimli mi sevimli, macera delisi küçük yaratık. Günümüz çizgi filmlerinin herhalde eskilerden farkı kovalamacadan  çok macera aramaları denebilir. Fantastik ögelerin çok barındığını söyleyebilirim. Gece yarısı çok rastladığım ve çok izlediğim çizgi film diyebilirim.

Flapjak ve Kaptan Yosun

Çizgi Filmin Konusu: Flapjack, Bubbie adından bir balinanın ağzında, Kaptan Yosunla birlikte yaşamaktadır. Kaptan Yosun ikisini tehlikeden kurtarmıştır ve Flapjack'i şekerden yapılmış Şeker Adasına götürmekle kandırır ve olay çevresinde yaşadıkları maceraları anlatır. Üçü dışında filmde öne çıkan kahramanlardan biri de Naneli Lerry'dir. Karısının gerçekliği konusunda şüphelerim var.

5- Cesur Korkak Köpek

Fantastik ve mistik bir havası olan bir çizgi film. Bu filmi izlerken garip bir havaya giriyorsunuz. Çünkü filmde kullanılan müzik bir garip, bunun dışında ana karakterler ve bölümlerde dahil olan karakterler dışında bir boşluk hakim. Yanlış hatırlamıyorsam filmde bulundukları yer için: " Hiçbir şeyin ortası" deniyordu.

Cesur Korkak Köpek'in Maceraları

Filmin Konusu: Mor renkli köpek Cesur; Merdane ve Huysuz adında sahiplerle hiçbir şeyin ortası denilen ıssız bir arazide bulunan evde kalmaktadırlar. Ve beladan korkan bu köpeği sürekli belaların bulması da filmin konusunu oluşturur. Yalnız bu belalar hep köpeği değil sahiplerini bulur ve köpek korkak denmesine rağmen -siz bakmayın- sahiplerini çok büyük bir cesurlukla kurtarır.

 +1- Gumball Watterson
Top 5 yapayım dedim ama Gumball'i unuttum. Herhalde büyük ayıp yaptım ama bu çizgi filmde başyapıtlar arasında diyebilirim. Karakterlerinin her biri ayrı komik, ayrı çekici.

Gumball ve Darwin'in Maceraları

Filmin Konusu: Gumball ve kardeşi (üvey) Darwin'in anormal aile hayatı ve okul hayatı arasında geçirdiği fantastiğe yakın maceraları içermektedir. Gerçek kardeşi, Anis zeki ve birçok olayda ona yardım eder, tabi ters teper. Anne Waterson tam bir iş kolik, baba Waterson ise tam bir tembeldir. Zaten sürekli tv başında oturur. Çizgi filmin unutulmazları arasında bir bölümde, Yüzüklerin Efendisinin son bölümüne gönderme yapılmıştı.

Günümüzde çizgi film anlamında sayabileceğim birçok yapıt var fakat izlediklerim ve tavsiye edebileceklerim arasında en iyisi bunlar diyebilirim. bunun dışında Kamp Lazlo, İnek ve Tavuk (Kemiksiz karakterini unutamıyorum) çizgi filmlerini önerebilirim. Çocuk olmak bir zamanlar zor zanaattı, şimdide öyle. Bakmayın başta hazır emekçi dediğime ama her dönemin kendine göre durumu ve konumu var, bu durumda böyle. Çizgi film esasen bir bağlılıktır ya da bağımlılık. Geçmişten günümüze baktığımızda macera arayışına kayan bir düzen olduğunu görebiliriz. Umarım keyif aldığınız bir yazı olmuştur...

14 yorum:

  1. ben de 90lar çocuğuyum ama gumball dışında pek izlemedim bu filmleri :) benim favorilerim, Vikingler, Ay Savaşçısı, Casper, Şirinler felandı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Araya Heidi, Sindy falan ekleseydin. :) Vikingler fenaydı ya, hep küçükken kafalarına taktığı şeyi istemişimdir, gel ki hala öyle ama. ;) Bunları da fırsat oldukça izle derim :)

      Sil
  2. Seksenlere de yetistim doksanlara da,kendimi cok acaip hissediyorum,endiselenecek bir durum yok ama ben iyiyim :) not:henuz yasli degilim yassasin!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahaha, Sizinkisi daha zor olsa gerek ama bende seksenlerin çocuğu olmak isterdim; ayrıca ne yaşlılığı insan hissettiği yaştadır :)))

      Sil
  3. Hepsi de kardeşlerimle favorilerimiz. Bi cesur korkak köpeğe pek bakmıyoruz.
    Sürekli dizi mükemmel ama :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok mutlu oldum. Cesur Korkak Köpekte iyi ama biraz mistik havası var o yüzden cazip gelmeyebilir. :)

      Sil
  4. FairlyOddParents ve Simpson ları tek geçerim :D bir de bir ara jetix te yayınlanan bir çizgi film vardı; wunschpunsch

    Onlar işte

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. The Simpsonlara pek ısınamadım ama diğer dediklerine en kısa sürede bakmaya çalışacam. :)

      Sil
  5. Şimdi hatırladım ilk ikisini eskiden ne izlerdim hey gidi günler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni bölümleri var bence devam etmelisin ama çok eski diziler değiller aslında :)

      Sil
  6. Listendekiler arasında en sevdiklerim Gumball ve Flapjack. Onu dışındakileri de denk gelince izliyorum arada. Dediğin gibi bunların hepsi yetişkinler için ama Cartoon Network sağolsun çocuklara yönelik gibi yayınlıyor. Sırf küçük kardeşimi kötü etkiliyor diye o varken açmıyorum televizyonda bu çizgifilmleri ama o yokken izlerim yani :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Flapjack yayınlanmıyor artık o kötü televizyon dışı da takip edemiyorum. Yeni nesil çizgi işleri aslında hep yetişkinlere göre bu biraz sıkıntılı, türlerini ve sınıflarını ayırt etmek çok zor bizde kesilmiş sahneler var misal o iyi. :)

      Sil
  7. e bunlar hala vaaar :D ama hangi kanaldaydı
    ya bi de ben blogumda yılın kitabı etkinliği başlattım sen de yorum yapersan sevinirim mutlu olurum :))))))))))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yok demedim ama hepsi Cartoon Network çocuk kanalında. :)

      Sil

Yorum Kuralları
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın.
*Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa İletişim Formunu kullanın.

Reklam