25.07.2012

Kısa Dipnot...

Günümüzde bağımlılık haline gelen bir internet fenomenliği başladı. Ve bunun adına sosyal medya dendi. Farklı türlerde açılan veri tabanları ve bunların oluşturduğu geniş ağ katmanları insanları birbirine bağladı. İlk başta olumlu gibi görünen bu ağ aslında insanlığa en büyük zarar veren unsurlarun başında gelmekte. Çünkü "saplantı" kelimesi söylediğinde buna sosyal medyayı yada internet ortamında sosyal adıyla anılana yerleri söylemek hiçte yanlış olmaz.

Devir, gelişme ve teknoloji çağı. Ülkeler gelişiyor ve her gün yeni bir şey üretiyor. Ve bu ürettikleri şeylerin temeline de "insanlık yararın" etiketini koyuyor. Ulaşılmasının kolay olmasında bunun 7'den 70'e herkesin evine girmesini sağlıyor. Eve giren bu teknoloji ilk başlarda pek sorun çıkarmıyor. Çünkü daha aileyi tanımıyor. Ve baştada evin elemanları biraz çekinceli oldukları için soğuk davranıyorlar.

Ama belli bir zaman sonra o da kendini aileye kabul ettiriyor. İşte o anda sonra bireyler arasında kopma yaşanıyor. Aile bireyleri birbiriyle konuşmuyor.(yemekten yemeğe belki ) İki ilişkiler sıfıra kadar iniyor. Bir nevi ev içi iletşim kopuyor. Zamanın çoğu onun başında geçiriliyor ve kendi geliştirebileceği yerde boş işlerle.

Elinde ulaşılması kolay olan bir nesne var. İnsan kolaylığı bulduğu zaman gevşemeye başlar. İşler kolaylaştıkça insan hantallaşır.Hantallaşma oldukça kendi üretim işleri zayıflar ve artık yaşayan ölü bir varlığa dönüşür. Günümüz sosyal medyasıda bunu sağlıyor. Sağladığı birçok yarar var tabi ki, ulaşılmayanı kolay yolda ulaştırıyor. Uzak mesafeleri kısaltıyor. Bunlar yadsınamaz.

Günümüzde ise sosyal medya ortamları giderek pisleşmekte. Özgürlük tanımının insanın bilinç altına yerleştirilmesiyle, bireyin kendi kafasına göre hareket etmesi aynı doğrultuda. Bilmediği bir konuda yada yarım yamalak bildiği bir konuda edepsizce,ahlak sınırlarını zorlayarak yaptığı eleştiriler gelinen son noktanın en büyük örnekleri. Bunun temel nedeni o ortamda kendini "kral" sanması.

Aslında yapılan bu eylemeler karşısındakine zarar vermemekte, kendi kişiliğine zarar vermekte. Yaptığı her türlü eylem onun kişiliğinin zedelenmesine ve zamanla bölünmesine yol açmakta. Sosyal medyanın belki de en büyük zararı "yalnızlaştırma". Etrafında o kadar kişi var ama hiç birini tanımıyorsun, ne olduklarını bilmiyosun. Sadece görüyorsun,konuşuyorsun,tartışıyorsun...

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorum Kuralları
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın.
*Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa İletişim Formunu kullanın.

Reklam