9.01.2013

Bende Yapabilirim!-1

Kendini ifade etme, geliştirme ve insanlara açılma isteği sonucunda doğan bir olay blogculuk. Uygulamanın ücretsiz olması ve ufak tefek rötuşlarla gerçeğe yakın bir tasarım yapmanın getirdiği kolaylıkta, amaç "az bilgi, çok emek"sloganı ile geniş kitlelere ulaşmak.oldu. Sen kafanda taslağını belirledikten sonra, yaratacağın şablon, bir şekilde oluşuyor.

Bilenler için tabiki denecek pek bir şey yok onlar hazır şablonları kendi bilgilerinin götürdüğü en uç noktaya götürerek, yaratıcılıklarının bir sonucu güzel bir tasarım oluşturmaktalar. Şablon bu kısmın ilk işlerinden birisi tabiki ilk önce yapılması gereken bazı şeylerde var. Bu nedenle bir blogcu için hayat iki aşmada başlar.
1-Blog öncesi,
2-Blog dünyasında iken yapılacaklar .

Blogger

1-Blog Öncesi Yapılacaklar
1.a. İsim Belirleme
Blogun hayattan kalmasını ve blogun genel temasını oluşturan isim mesela.  İsim koymak bu işin bana göre en önemli unsuru, çünkü hangi ismi koyarsan, o isim paralelinde yazılar yazarsın. İsim bir bakıma temayı belirler, senin blog içindeki etkinliğini oluşturur. Bir nevi düşüncelerine, sınır koyar, o isim paralelinde düşünürsün. Bu yüzden isim belirleme bana göre hep ilk sırada gelir. İsimden sıkılıp blogunu bile kapatabilirsin. Bu yüzden ilk etapta isim belirme de sakın acele etmeyin. Bir not defteri alın ve bir kaç hafta aklınıza gelen, hoşunuza giden kelimeleri not edin. Daha sonra bunlar arasında elemeler, seçimler yada birkaç kelimeyi birleştirerek kombinasyonlar oluşturun. En sonunda "tamam budur" dediğinizde. Blogunuzun temeline ilk kazmayı vurun.
1.b. Hangi Konularda Yazabilirim?
Bu soruyu kendinize sormanız çok önemli çünkü, kendinizi tartmanız sağlar. Hangi alanlar dahilinde yazacağınızı, neler yapabileceğinizi gösterir. Ön hazırlıktır bir nevi. Kısacası; Tartma-Biçme-Görme.
1.c. Eksiklerinizi Tamamlayın
Blog açmak, blog dünyasına girmek büyük bir sorumluluk. Yeni bir ortama giriyorsun, yeni şeyler görecek, yeni tadlar, yeni mutluluklar ve yanında yeni darbeler. Bunları hepsi bu dünyada kaldığın sürece yanında olacak. Blogunu açmadan önce yapman gereken bir konudur eksiklerimizi giderme. Bu basit görünen (ki bana göre öyle değil) dil bilgisi konusu bile olabilir. Bir önceki madde dediğim o üç unsuru yaptıktan sonra
Tartma-Biçme-Görme, eksiklerinizi not edin. Ve onların üzerine gidin. Onlardan kaçacağınıza, savaşın onlarla. Amacınız keyfi bile olsa bu ortam sayesinde bir şeyler öğrenmek her zaman iyi olacaktır. Bu yüzden açmadan önce kesin eksiklerinizin ne olduğunu bir düşünün.
1.d. Benzer Blogları İnceleyin
Blog açmaya karar veren birçok kişi genelde bu ortamda yazacağı tarza uygun blogları bilir. Zaten bir tanesini bulsa o diğerlerini de yanında getirir. Blogunuzu açmadan önce, bu ortama girmiş, az buçuk yada çok iyi bir şekilde deneyim kazanmış blogları incelemeniz her zaman iyi olacaktır. Onların yazılarını okuyarak dahada üstüruplu düşünebilir ve sonuca varabilirsiniz. Hatta sıkılmazsanız yorumlara bile bakabilirsiniz. Gelen yorumlarda size bir ölçü olacaktır.
2.d. Bana Kim Yardım Edebilir?
Blog dünyasına girdiğimden beri bana her zaman yardım eden iki blog vardır. 1- BlogHocam, 2- Bloggermodifiye . Her takıldığım soruda bu sitelerde çare aramışımdır. Özellikle BlogHocam'ın her sıkıştığımda kapısını çalmışımdır. Sağolsun oda geri çevirmemiştir. Bu madde aslında iki unsurada girer ama blog açmadan önce "nereden yardım alabilirim?" diye düşündüğümüzde ilk etapta blog öncesi yapılacaklar arasındadır.
Bugün blog açmadan önce yapılması gerekenleri kısaca anlatmaya çalıştım. Blog dünyasına gireli iki sene oldu. Hala daha kendimi geliştirme aşamasında görüyorum. Yazarlık mesleğimin bir parçası olduğu için geliştirilebilecek en iyi ortam blogger dünyası. Bu yazıda farklı konulara değinme amacıyla doğmuş bir yazıdır.
(Not: Bu konuda hakkında BlogHocam'a yazdığım yazıyı okumanızı tavsiye ederim.)

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorum Kuralları
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın.
*Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa İletişim Formunu kullanın.

Reklam