23.01.2013

Bende Yapabilirim!-2

Efendim daha farklı bir alanda farklı bir konuya değinme amacıyla başladığım "Bende Yapabilirim!" (Okumadıysanız ilk yazıyı buradan okuyabilirsiniz.) yazısının ikinci bölümüyle karşınızdayım. İlk bölümde bir kişinin blog açmaya karar verdiğinde, yapması gereken, blog öncesi işlerden bahsetmiştik. Blogu açtıktan sonra yapılması gereken durumlardan bahsetmeye çalışacağım.

Blogcu Olmak2.Blog Dünyasında iken Yapılacaklar
2.a. Bol Bol Okuyun
Blogumuzu açıtıktan sonra yapılacak en önemli unsur "okumak". Zaten hayatın en temel ve en yegane unsurudur. Çoğu kez başımıza gelen olaylar okumadığımız de ve bunun sonucunda düşünmediğimizden kaynaklanır. Ben okuma işini sadece blog için yapın demem. Çünkü okumak bir bakıma ihtiyaçtır, bir arınmayı sağlar. Eğer boş vakitleri doldurmak için, haftada bir iki kez girip bakmak için blog açtıysanız zaten bir şeklide size bir konu çıkar.
Eğer iddanız büyükse okumak tabiki de gerekli. Hem kişisel gelişim, hemde blogunuzun gelişimi.
2.b. Okuduklarınızda Not Çıkarın
Okuduğunuz kitap,makale,biyografi vs. ne olursa olsun, bunları kendinizce anlamlandırabiliyorsanız. O doğrultuda bir yazı yazabilirsiniz. Tabi ki mantık çerçevesinde.
Okudunuz bir bölümü, bir paragrafı, bir yere not alarak, altını çizerek, buradan yeni bir yazı dizisi oluşturabilirsiniz.
2.c. Sosyal Medyayı Takip Edin
Sosyal medyayı takip etme konusu her zaman önemlidir. Sürekli hareketli bir ortam ve değişen konular vardır. Eğer konu bulmakta sıkıntı yaşıyorsanız. Sosyal medyada gözünüze kestirdiğiniz bir konuyu kendinizce yorumlayabilirsiniz. Hem yeni deneyim olur, hemde gelişiminize katkıda bulunur.
2.d. Eski Yazılarınıza Geri Dönün
Blogger dünyasında var olma nedeniniz eğer kendinizi geliştirmekse, her zaman geri dönüp "ben öncede ne yazmışım?" sorusunu kendinize sorun. Eski yazılarınızı bir daha okuyun. Ve sonra bunu yorumlayın. Göreceksiniz ki bir noktada illaki farklı şeyler olduğunu. Bu sizdeki değişimi gösterir. Yazı değişmemiştir ama zaman sizde bazı gelişmelere sebebiyet vermiştir.
2.e. Blogunu Terk Etme/Öldürme
Blog dünyasına girdikten sonra en önemli aşama, blogu yaşatmaktan geçer. Blogunu çöplüğe atmak istemiyorsan onunla ilgili planlarını başından yapman gerekir. Onu açma amacın ne olursa olsun, bir emek sonucunda onu açarsın. Şu devirde iki dakikanın bile önemli olduğunu düşünürsek, onu açarken harcadığı zamanın önemini görmen gerekir. Bu yüzden zaman içinde onu çürümeye bırakmamalısın. Hem geride harcadığın zamanı çöpe atmış olursun hem de emeğini. Bu anlamda blogunu açmadan önce çok iyi düşünmeli, ondan sonra adımlarını atmalısın. Sonra çocuğunu cami avlusuna bırakıp kaçan anneler/babalar gibi yapmak, kendi emeklerine yaptığın hakaret olur senin için.

Blog dünyasına girmeden önce ya da blog dünyasında iken yapacaklarınız hakkında elimden gelidiğince kısa bilgiler vermeye çalıştım. Blogumun konsepti gereği bir blogcunun yapması gerekenlerini sıralarken teknik bilgiler veremiyorum. Çünkü benim bilgim dahilinde olan bir şey değil. Ama ilk yazıda nerelerden bunlara ulaşabileceğinizi belirtim. Oralarda bu anlamada bilgilere çok rahat ulaşabilirsiniz. Başta da söylediğim gibi bu blog temel olarak böyle bir yazıya uygun değil. Okurken teknik bilgiler amacıyla okumuş olabilirsiniz ama ben daha farklı bir açıdan bakmak istedim. Umarım size yardımcı ve yol gösterici bir yazı olur.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorum Kuralları
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın.
*Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa İletişim Formunu kullanın.

Reklam