31.05.2013

Kısa Dipnot-21: Global Köy-4

Bize ne lazım? AVM mi? Hastane,okul vb. şeyler mi? AVM diyeceğinizi duyar gibiyim, çünkü bize AVM lazım! AVM'ler bir ülkenin gelişmişlik düzeylerini gösteren en önemli, günümüz zamanının insan yaratımı bir global köy ortamlarıdır. İçersine girdiğiniz zaman klimasıyla ferahlatan, etiketlere baktıkça cüzdanları okşatan o muhteşem ve muazzam insan yapımı ortamlar.

Blog dünyasına girdiğimden beri aşk, ayrılık, yalnızlık konularının yanında sosyal medya, televizyon gibi insan hayatının vazgeçilmezleri arasına giren araçlar hakkında yazılar yazdım, yazmaya da devam edicem. Etken insanlığın, edilgen insanlığa geçtiği, düşünmenin, konuşmanın yorum yapmanın hayal olacağı dönemlere girdiğimiz bu dünyaya Marshall McLuhan amcamız "Global Köy" adını vermiş. Ne iyi demiş değil mi!

İnsan düşünen bir varlıktır, düşünür ve düşündüğünü yorumlar. Bunu ister belirtir sesli olarak yanındakine ya da yakınındakine, ister belirtmez. Ama değişmeyen bir şey var "düşünen bir varlıktır". Bu yüzden de yaratılışının diğer varlıklardan ayıran en önemli özelliğidir bu. Ona önemli bir sıfat kazandıran özelliktir.

Bizim AVM dediğimiz, kulelerden oluşan, reyonları, stantları, indirimler vb. şeyleri olan bu binalar, global köy uygulamasının yapıldığı en belirgin örneklerdir. Çünkü insanlar bu gibi ortamlarda, gezerler, gezerler, bakarlar, etiketi yorumlarlar, düşünürler, bu mu? şu mu? sonra kredi kartını çıkarır, işini görürler. AVM lazım çünkü alışveriş yapmazsak ölürüz.

Global köy bir insan sınıflandırmasıdır, dediğim gibi edilgenlik bu işin en önemli unsurudur. Diğer yazılarımda verdiğim örneklerde televizyonun, edilgen insan yaratmada en önemli unsur olduğunu söylemiştim bunun bir diğer uygulaması da AVM dediğimiz, paranın hür olduğu ortamlardır. Düşünmeden harca mantığı.

Peki bize ne lazım, AVM? Tabi ki de hayır. En ufak bir araziye gökdelen dikeceğimize, bir hastane, bir okul, ya da bir çocuk parkı diksek, daha iyi olmaz mı? En azından beton yığını diye dönüp baktığımızda, "ulan beton yığını buysa, ben buna taparım" diyelim. Gelişmişlik düzeyimiz, çağını gerekliliklerini, ihtiyaçlarının üretimiyle yapalım. Bilmiyorum sonuç ne olur, fakat görülen ilerisi için durumun pek hayırlı olmadığı. Marshall amcamızın, global köy'ünün gelecek nesilin ölümcül bir hastalığı olacağını düşünebiliriz...

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorum Kuralları
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın.
*Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa İletişim Formunu kullanın.

Reklam