12.02.2015

Karadenizli Olmak...

Karadenizli olmak zor zanaat, çok büyük bir beceri, çok büyük bir özveri gerektiriyor. Sinir katsayın hep sınırları zorlarken; hep sakin olmak zorunda kalıyorsun. Sürekli küfür etmek isteyen dilini, anlamsız cümlelerle ertelemek zorunda kalıyorsun. Hep kendin dışındakileri düşünmek, onlarında hayatlarına bir şeyler katmak zorunda kalıyorsun. Hanım evladı olmak, köyden kız almak geleneğin oluyor...

Her zaman işi gücü bırakıp; babadan, dededen yadigar arsayı işlemek zorunda kalıyorsun. Anayı üzmemek için sürekli kendine kota koyuyorsun. Sürekli akrabalar arasındaki miras kavgasının potansiyel hedefi oluyorsun. Hele ki, tek erkek evladıysan; çekin tabancaları basın tetiklere, dikşın,dikşın...

Karadenizli olmak sürekli, yobaz, gerici olmakla suçlamak demek; hep bir rakip olarak görünmek ve sürekli olarak o rekabetin kazananı olmak demek. Sürekli suçlanırken bu kadarda kazanmak ayrı meziyet. Ayrıca iyi bir dost demek; çevrenizde bakın iyi dostlar hep Karadenizlidir...

Karadenizli olmak, sürekli hırçın dalgaların dostu olmak, ağlamak için konaklamaya gelen sislerin sırdaşı olmak, demek. Bir yanında çay kokarken, diğer tarafında toprak kokmak demek. Irmağında akan soğuk suyundan esiri olmak... Sürekli saat 12'den sonra esprisinin mağduru olmak...
Karadenizli Olmak
Karadenizli olmak, toprak ananın evladı olmaktır...

Karadenizli olmak, sınırları zorlıyayım derken bir anda kendini iki seksen yatakta bulmak demek. Aşkı hep platonik yaşamak, -hatta memleket aşkı da buna dahil- bundan dolayı bir türlü açılmadan yürekte derin yaralar açarak ölmek, demek.

Karadenizli olmak, anneden sürekli terlik yerken duyulan şu sözlere anlam verememek demek:
"Kuyasun dağdan yokuşa..."
"Bir şey dersun ne dersun..."
"Nenen lailaheilllah..."
"Yuvarlak taş olasun bir yere konmiyasun..."
"Anan guis olsun ustune..."
"Ander kalasun..."
"Kisa gün olasun..."
"Korbakor olasun..."
"Alayum günlerüni..." (Hep aklıma beddualar geldi... O da garip... )

Karadenizli olmak, beni memleketime gömün demek. Toprak olacaksam orada olayım, buhar olacaksam orada olayım demek... Sürekli laz olarak görülmek ama laz olmamak demek. Karadenizce konuştuğumuzu sanmak ve "uy, haçan, da" şeklinde taklit edilmek... Karadenizli olmak yazacak çok şey varken tam yazma esnasında bunları unutmak demek, kendinize iyi bakın sevgiyle kalın...

30 yorum:

  1. Anneden terlik yerken gelen sözlerin beddua olması pek garip değil işin aslı. Gül döktüm yollarina diyecek hali yoktu ya kadının :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahaha değil mi? :), orada yazdıklarımın çoğu aslında bir Karadenizliden duyulabilecek sözler aslında. Annem çoğunu pek söylemez, genel olarak annelerin bedduaları böyledir bizim orada ama "Kuyasun dağdan yokuşa ve Alayum günlerini" çokça duyarım :)))

      Sil
  2. Resmen kendini övmüşsün -_-

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hadi len, ben bazı gerçekler anlatmaya çalıştım, genlerimiz böyle ben sadece onlardan biriyim. :)))

      Sil
  3. Çok eğlenceli bir yazı olmuş. Bir Karadenizlinin ağzındın Karadenizlinin nasıl olduğuğu ilk defa okudum. Karadeniz bedduaları da çok ilginç. Ankara'da ise Allah belanı versin, yaşamıyasıca, Allah kahretsin en çok kullanılan beddualar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahah, çok teşekkür ederim. Bedduaları pek tasvip etmesem de aklıma hep geldi nedense. Hani bu beddualar genellikle benim duyduğum Rize-Trabzon çevresinde olanlar hani tüm Karadeniz'e mal ettim ama tam bir bilgim yok esasen :)))

      Sil
  4. Karadenizli olmak demek dayanışma demektir. :)
    Karadenizli bir patronum var, tam 9 senedir :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız, ama dayanışma çok nadir ya, genellikle birbirini yiyorlar biraz o sıkıntı var. :))) Müteahhit olamadığı sürece Karadenizli patronlarda sıkıntı yok :)))

      Sil
    2. :) Ben şahit oldum. Bilemem.
      yok, müteahhit değil. :) :)

      Sil
    3. O zaman o altın insanı kaybetmeyiniz, çünkü genellikle en kötü özellikleridir birbirlerini yemeleri, bu yüzden patronunuza iyi davranınız... :)))

      Sil
  5. ay evet yaa ruhsuzum ben de hep karadenizli birini görünce "uy haçen uşağum"a bağlıyorum ama bunu sevdiğim için yapıyorum <3
    beddualarınız da ayrı bi sevimli. Yalnız yaşlıların konuşmaları cidden hiç anlaşılmıyor çook hızlılar :)
    Karadenizli olmak demek müteahhit olmak da olabiliyor :)
    Bi de Karadenizli erkeği çok çapkın oluyor platonik felan diyon da heç görmedim platonik takılan erkeğini:) Felaket çapkınlar felaket !
    Ama çook seviliyor Karadeniz insanı. keşke hepimiz Karadenizli insanının o sıcaklığını, espri yeteneğini, dostluğunu yaşayabilsek :)
    Harika bi post olmuş bu ;)
    Uy sevcüler cöndereyrum sağa uşağuuuuummm , iyi ki varsun da!!!! :D:D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vallaha hızlılık konusunda haklısın, ama 1-2 vakit geçirdiğinde anlaşıyorsun. Aynı durum babamda var genellikle tercümanlığını ben yapıyorum :)))
      O müteahhitlik çok yaktı başımızı yaw. :) Platonik mevzusu benim kendi yaşamımla alakalı ama genellikle için atar Karadenizliler, denizler şahididir onların. İstanbul'lu, Ankara'lılar belki değişime uğramış olabilir. :))
      Teşekkür ederim paçi, cüzel yorumun içün... :)))

      Sil
  6. Ya hahahah merhabalar ben de bir karadenizliyim! :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vayyy, konum bildir Karadenizli, Atmaca'ya yakın mısın? :)))

      Sil
    2. Evet açıklıyorum sevgili izleyiciler Trabzon! Hahah yakın mıymışım

      Sil
    3. Yakın hemi de çok yakın, o zaman seni de tanıdığıma memnun oldum. :))

      Sil
    4. Ben de memnun oldum hihih :)

      Sil
    5. Hahaha memnun olmak karşılıklı, bloguna bir sosyal medya; twitter, facebook butonu koyda takip edelim, karadenizli insan :))

      Sil
    6. Hımm hımm ama kullandığım o tarz hesaplar hep kişisel olanlar bloga özel yok :)

      Sil
    7. Kişisel olanlar sana kalmış durumdur; kişisel özel ayrımımız yoktur takip takiptir ama bloga açman iyi olur, açarsan beklerik o ayrı. :)

      Sil
    8. Oooo peki öyleyse hahah :)

      Sil
    9. Tamam anlaştık o zaman. :)))

      Sil
  7. Orduda okuduğumdan mükevellit , ve ev arkadaşlarımın birinin Rizeli birinin Trabzonlu olmasının şamatası her gün deli gibi gülmek hayatımın en güzel yıllarıydı. Ayrıyetten arkadaşın annesinin yaptığı hamsikoli hala burnumda tütüyo.
    Nacizane yazılarım yeni açtığım bloğum
    rraodu.blogstop.com.tr dilerseniz bir göz atın bol yazılı günler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Owww siz cennetin içine düşmüşsünüz. Umarım yeniden o cenneti yaşamanız dileğiyle. :)) Tebrik ederim, bir adım atmışsınız umarım çok başarılı olursunuz. Sadece yapmanız gereken, bıkmadan ve pes etmeden yazmak gerisi bir şekilde geliyor... En kısa sürede uğrayacam... :)

      Sil
  8. Güzel ülkem farklı renklerle kaplı bir coğrafya, Karadenizliler olmasa eksik kalırdı, bambaşka bir renk çünkü. Biz Erzurumlular da pek severiz kendilerini :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikle İspir'iller çok sever benim memleketimi ama onlarda Erzurum'luyuz demek konusunda sıkıntılılar... :)))

      Sil
  9. Karadenizliyim deyince hep laz sanıyolar gerçekten.

    iyidir hoşturlar ama çok dedikoducusunuz be karadenizliler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lakap olarak fix cevap: "Laz naber!" :)
      Yapma nerden çıkardın bunu, :) Dedikodu bu milletin temel özelliğidir :)

      Sil
  10. Bu güzel yazıyı okuyunca karadeniz özlemim depreşti. O halda benim için karadeniz de şu bir köşede dursun :)
    Karadenizli olmak, gözünü açar açmaz kontrol ettiğin açık havanın gün sonunda şaşmaz sürprizine denk gelmektir. Gerçi yaşadıkça her gününde o sürprizi beklersin, özletir. Özlettiği gibi yağmaya başladığı anda saçak altlarına kaçışanların aksine uzun sokağın ortasına atlarsın. Tıngır mıngır yürür, ıslanan saçlarının yüzüne yapışmasını izlersin. Ama çok uzun sürmez. Gözün anında yeni yapıların üstünde sana göz kırpan, saklanmış tarihe kayar. Tarihi solursun.. Yolun sonu er ya da geç dolmuşlara çıkar. Ve sen dolmuşçunun ‘o ıslak kıyafetlerle koltuklarıma mı oturacaksın! ‘ bakışı eşliğinde cam kenarına sıvışır, denizin eşliğinde günü tamamlarsın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karadeniz özlemi başkadır. :) Çok güzel betimleme yaptın teşekkür ederim. :)

      Sil

Yorum Kuralları
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın.
*Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa İletişim Formunu kullanın.

Reklam