Senin değer yargıların ne bağlamda kurulmuşsa vereceğin kararlarda o yargıların etrafında olacaktır. Ne yaparsan yap o yargılarını dışına çıkmayacaktır. Değer yargılarının oluşmasındaki en önemli etmen ise yaşanılan yaşamsal değerlerdir. İnsanın hayatı büyük bir serüvendir. Bu serüven yaşam üzerine kurulmuş bir olaylar topluluğundan ibarettir. Dipnot olarak belirteyim insanlığın, bütün insanların belki de ortak ve tek olan değer yargısı yaşamdır. Karar vermesine yardımcı olan temel unsur ama yorumlama tabi ki farklıdır.
İnsanın hayata bakış noktası denir çoğu zaman işte o yorumlamanın bir ürünüdür. Her insanda göz, kulak,burun, ağız vardır. Temelde bunların çalışma prensibi ve kullanım şekilleri aynıdır. Fakat bunları kullanırken, alınan dersler farklıdır. İşte bu yorumlama ya da diğer bir anlamda sınıflandırma olur.
Sınıflandırma bir şekil yorumlamadır. Günümüzde okutulan kitaplarda bir konuda konu başlıkları olurken ya da bir konun içeriğinde bir başlık her zaman çeşitli sınıflara ayrılır. İşte "fotosentez yapmayan canlılar sınıfı, fotosentez yapan canlılar sınıfı". Bu sınıflandırmayı yapan o konu üzerinde uzun süre araştırma yapan ve sonuç olarak o konuyu kendi dünya görüşü etrafında yorumlayan bilim adamının bir sınıflandırmasıdır.
Aklımıza gelebilecek her konuda sınıflandırma yapıyoruz. Belki de en fazla sınıflandırma yaptığımız sınıflandırma konusu da insanlar olsa gerek. Kendi dünya görüşümüze,anlayışımıza,duruşumuza uymayan insanları hemen sevilmeyen,istenmeyen insanlar kategorisine koyuyoruz. O istenmeyen eleman başka bir insanın sınıflandırmasına göre ise istenen adam kategorisinde oluyor. Buradan da anlaşıldığı üzere sınıflandırmayı belirleyen tek ve yegane unsur insanın "kendi bakış açısına göre yorumlama" şekildir.
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorum Kuralları
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın.
*Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa İletişim Formunu kullanın.