6.04.2013

Kısa Dipnot-19: Bir Kelime Bir Çatlak

Kelime, tek başına anlamı olabildiği gibi başka bir kelimenin yanına gelince değişik anlamlar yaratan, anlaşma biçimidir. İnsanlar hal, durum ve konumlarına bağlı olarak bu dünyada kendi kelimelerini üretirler. Burada önemli olan yaşadığı durumu, kendi düşünce evrenine göre yorumlayabilme yeteneğidir. Ağızdan bir çok kelime çıksa bile bunlardan sadece bir tanesi anlamlı olabilir. O kelime kendi üretimidir.

Bir insanın kelime kullanabilme yeteneği, doğduğu andan itibaren kendini ne kadar geliştirebildiğine bağlıdır. Üretkenliğini sağlayan unsurları bünyesine nüfus ettikçe, kullandığı kelimelerin anlamları o derece derin ve o derece mantıklı olur. Bir insanın zengin kelime dağarcığına sahip olması herkesçe "kitap okuma" yoluyla çözüleceği söylenir. Ama bu sadece çözüm aşamalarından biridir. Bir insan düzgün ve daha anlamalı kelimeler üretebilmesi için ilk önce merak sonra da bu merakın getirdiği yaratım işini yapması gerekir.

Günümüz dünyasının en temel sorunudur doğru bildiğini sandığımız ama yanlış bildiğimiz kelimeler. Bir takım kulaktan dolma kelimelerini cümlelerimize kattığımız zaman hem o kelimeyi başkalaştırıyoruz, hem de kullandığımız dile zarar veriyoruz. Çünkü o kelimeyi karşımızdakine kullandığımızda o da başkasına kullanıyor yani kısaca biri başlangıç veriyor ve bölünerek virüs gibi çoğalıyor.

Günümüzde sosyal medyanın, televizyon sektörünün insan hayatına bütünüyle yerleşmesiyle dilimizi düzgün kullanma anlamında sıkıntı yaşar olduk. Herkes fark yaratma sevdası sonucunda, dilini farklılaştırma yoluna gitti. Ve bunun sonucunda da dil evreninde yeni çatlaklar meydana geldi. Anlamsız kelimelere, anlamlar yüklendi, lügatta olmayan kelimelere, varmış gibi davranıldı, başka dillere mensup olan kelimeler sanki bizimmiş gibi kullanıldı. Televizyon dizilerini yazan senaristler bir takım karakterleri ön plana çıkarmak için kelimelerle oynayarak, yeni cümleler yarattılar. Ve bunun sonucunda da yeni bir dil ortaya çıkardılar.

Büyüyen ve gelişen gençlikte oluşan yeni dile kulak verdi. Çünkü anlaması ve kullanması kolay olduğu için. Devşirme kelimelerin günlük yaşama girmesiyle, dil örgüsü zarar gördü. Dil örgüsünün duvarlarında oluşan bir çok çatlağı kapatmak için ise yetişen gençlerimizin öz ve gerçek kelimeleri, gerçek anlamlarıyla, eklemeler yapamadan kullanmasıyla  gerçekleştirilebilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorum Kuralları
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın.
*Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa İletişim Formunu kullanın.

Reklam