5.06.2017

Blog || Nerde Eski Bloglar?

Blogum yayın hayatına yaklaşık 4 buçuk sene önce başladı. Kişisel mantıkla çıkılan bu yolda zamanla mesleğime de yakın olan çerçevede sosyal ağ, basit teknik bilgileri içeren içeriklere de yer verdi. Bu içeriklendirme hali tek oturttuğum temellendirme ise yazdığım yazıların temelinin "deneme"olmasıydı.

İşte blog yazılmasında destek verdiğim tek unsurda bu aslında deneme!  Temel güdümün insanlara kazandıracağı en büyük yeti kişiselliğin yarattığı gelişim dönüşümüdür. Bunu şöyle açıklamak pek mümkündür; bloglar insanları yapmak istediklerinin dışında yapmak istemediklerine iterek onlarda olan şeylerin gün yüzüne çıkarılmasını sağlar. Bu bugünün trendi youtubela olmaz, bu insanların yazarak karaladıkları bloglarla olur.
Blogumu Seviyorum.
Blogumuzu/Blogları Sevelim.

Peki neden bloglar diyorum? 

Genelleştirici bir konu oluşmamasını yeğleyerek, blogların sosyal ağı niteleyen etkileşim diline daha etkin bir dil uzattığını bunu tasvir ederek insanları daha fazla ittiğini görebiliyoruz. Diğer sosyal ağlar daha savruk bir dile sahip ve insanlar orda akan bir bant mantığında hareket ediyorlar. Her ileti akan bir şelale gibi anlık yer bulup veda ediyor.

Peki bloglar da öyle mi?

Mantıki olarak öyle ama eylem olarak değil, çünkü insanlar ulaşmak istedikleri içeriğe bir videonun saniyelerini didik didik ederek aramıyorlar, direk başlığa bakıp buluyorlar. Ya da şöyle diyim, biz sosyal ağı hipermetinsel olarak görmemiz ve onu böyle tanımlamamız önemli. Hipermetinsellik dili, bir metin içersinden başka bir metne, görsele vb. içeriğe erişilebilmesine imkan sağlayan web 2.0 teknolojisinin özelliği diyoruz. Yani mantığın özü linkleme!

Bugün sosyal ağın en temel unsuru da bu linkelme, görece daha yeni girmiş bir blogger, ortalama 5-6 ayda  -düzenli olarak blogunu kullanırsa- bir popülariteye kavuşabilir. İşte bu zamanı kısaltan belli unsurlar da var tabi, işte o da hipermetinsellik. Eğer bir blog kendinden daha fazla takipçiye sahip olan biriyle iletişim kurar ve etkileşime girerse, o popüler blog onu yazısının içinde linkleyerek ona bir kendi okuyucularını ona yönlendirip onla da etkileşime girmesini sağlayabilir. Bunun en basit örneği geçmişte çokça yapılan mimler ve misafir yazarlık etkinlikleridir.
twitter
Genel geçer olmasa da bir tespittir.

Blogların kapsamına maddi kaygıların girmesiyle beraber tabi bloglarda aurasını yitirmeye başladı. Artık herkes blog üzerinden kişisel markasını parlatmanın deneyimini düşünürken, işe yeni giren amatörlerde bu bağlamda kısa süreli maceralara gebe kalmaya başladı. Tabi bu ne getirir temelinde basit; ağ çok katmanlı bir habitata sahip olduğu için kullanıcılara yeni araçlar sunacaktır. ...ki bunu da sundu, youtube...

Ama burada şöyle bir durum var, video odaklı bir ağ olan youtube blog gibi ailevi değerleri içeren bir etkileşime sahip değil, sürekli öz tüketimi tetikleyen ve popülariteyi kullanıcıda endeksleyen bir dürtüye sahip. Bu yüzden blogu bırakıp orada amatör kaygıları olan insanların barınması çok zor. Bu anlamda bloglar bloglara sahip çıkmalı. Uzun yılın verdiği deneyime bağlı olarak çok sevdiğim dost blogların veda ettiğini gördüm. Bu yüzden başlıktaki gibi ilerde "Nerde Eski Bloglar!"  şeklinde bir içerlemede bulunmamak için bu ortamı, ortamdakilerle etkileşimde bulunarak geçirelim.

Sevgiyle Kalın...

50 yorum:

  1. Çok güzel bir konuya değinmişsiniz. Şimdilerde Blogger olmak isteyenlerin tek odak noktası nasıl gelir elde edebilirim sorusu. Böyle olunca işin içinde bir samimiyet kalmıyor. Ben son zamanlarda nerde o eski bloglar cümlesini kuruyorum. Ve gün geçtikçe okunacak güzel bloglar bulmak zorlaşıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani ara ara böyle analizler yapmak güzel tabi yavan bir yazı ama olsun. Paranın girdiği yer bozuluyor youtube bak başta öyle değildi şimdi millet birbirini yiyor. :)

      Sil
    2. İnsanlar youtube aracılığıyla az emek, çok para kazanabileceğini düşünüyor. Yakında o işin aslında o kadar kolay olmadığını anlayıp bir çoğu youtube yüz üstü bırakacaklar. Ellerinde çöp olan bloglarına bir de youtube kanalı
      ekleyecekler.
      Bu arada gerçekten yazma işine gönül vermiş biz blogcular ise burada olmaya devam edeceğiz. ;)

      Sil
    3. Yani görünen o şuanda genel anlamda cinselliğin, cinsiyetçiliğin bulaşmadığı tek alan yazınsal bloglar. Diğer alanlar para para para olduğu için millet neyi vereceğini şaşırmış durumda, bloggerlık baki olsun ne diyelim. :D

      Sil
  2. Öncelikle dört yıl gibi uzun bir süre için seni kutlarım. Çünkü yazı içinde de bahsettiğin gibi, bir çok blog açılıyor ve bunların sadece küçük bir bölümü güncel olarak ayakta kalıyor.

    Diğer sosyal ağların blogların üzerinde olumsuz etkileri olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Çünkü insanlar artık bir şeyleri daha hızlı tüketmeye başladı. Bir bloga girip satırlar dolusu yazı okumaktansa, onedio ve facebook gibi sitelerde vakit geçirmeyi daha çok seviyor. Sürekli akmakta olan hızlı bir nehir gibi görüyorum ben o siteleri.

    Dolayısıyla bloglar kendilerini o nehrin bir parçası olmak zorunda hissediyor. O açılan youtube, instagram sayfaları ve oluşturulan videolar sadece o bütünün parçası olma çabasıdır. Ki amacı sadece linkeleme olan bu çabalar da genellikle hüsranla sonuçlanır.

    ''Bloglar, bloglara sahip çıkmalı'' sözünü kesinlikle katılıyorum. Çünkü diğer bloglarla etkileşimde ve iyi ilişkiler içinde bulunmayan hiçbir blog tek başına ayakta kalamayacaktır. Tabi bu etkileşim bir takım çıkarlar için değil de, güzel dostluklar ve arkadaşlıklar için olmalı. O çıkarlara da çok rastladığım için söylüyorum bunu.

    Güzel bir yazıydı teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hızlı tüketim her zaman öldürür, bloglarda aslında hızlı tüketildi, daha doğrusu çalışıldı. Kitap okumayan bir nesilin üyeleriyiz ve malesef insanlar basit elde edebilecekleri bilgilere yöneliyorlar birde şu var tabi, bloglar da aslında insanları buna itti özellikle moda blogları.

      Her zaman söylüyorum belki blogumun içinde yapmasamda birçok yeni bloggera önce söz alıp sonra nasıl tanınacağını anlatıyorum, şuana kadar birçok kişiye bunu yapmışımdır. Bloglar bloglara sahip çıkmalı ve zamanla da bir şey üretmeliler tabi bu ticari olmamalı. Ben teşekkür ederim okuduğun, yorumunu belirttiğin için.

      Sil
  3. Bence youtube değil, instagram yüzünden bloglar eskisi gibi takip edilmiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O da var abla ama şu son zamanlarda yönelim hep youtube kanalım olsun oraya beklerim şeklinde oluyor. Bir yenilik olması lazım ama ne işte orası sıkıntı şuanda.

      Sil
  4. Vlog, Instablog gibi kavramlar türüyor bu aralar. Böylece birçok kişi oraya yönleniyor, blogların değeri azalıyor. 4 buçuk sene geçirmişsin buralarda. Eminim birçok kişi görmüşsündür blogunu bırakan. Ben bile 2 sene içerisinde bayağı kişi gördüm veda eden. İstemeden de olsa üzülüyorum birinin bıraktığını görünce. Aylardır yazmadığını fark ettiklerime ise mail atıyorum "Nerelerdesin?" diye. Tabi geri dönüş almıyorum, orası ayrı. Dediğin gibi birbirimize sahip çıkmalıyız ki bu mecra devam edebilsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benzer bir anım şu: Mor Rimel adında bir blog vardı ve ilk bloga girdiğimde muazzam iletişimimiz vardı. Fakat zamanla işleri yoğulaşmıştı bana da söyledi ve belli süre sonra blogu bıraktı. Geçen gün mail atayım dedim nerelerdesin diye, fakat mail herhalde uzun süre kullanılmadığı için silinmiş. Ciddi insanı boşluğa düşürüyor durum, üzücü. Yani şu anlamda ben 4 seneyi kendimi övmek için demedim inan (böyle bir şey söylediğini düşünümyorum sakın öyle anlama) işe çok amatör baktım, zaten amatör başlamıştım. O kadar iyi insanlar tanıdım ki gidişleri kötü yaptı, sırf bu yüzden 2 senedir bırakma kararım olmasına rağmen bırakmadım blogu.
      Bir şeyler yapılması gerek inan bakalım, son zamanlarda bu konularda yazılar yazılmaya başladı. Umarım bir adım atılır.

      Sil
    2. Rahat olabilirsin, hiç de öyle düşünmedim. Başkasının blogunu bırakması, etkilememesi lazım aslında bizleri. Senin gibi düşünen kişilerle birlikte "bloglara sahip çıkalım" başlığı altında bir proje ya da etkinlik gibi bir şey yapılsa güzel olur aslında.

      Sil
    3. Bakalım bu bence bir proje tarzı şeyle olur zaten yavaş yavaş ona itme var görecez. Aslında Evren, Evrenin Günlüğünde bir şeyler yapmaya çalışıyor ama o da tek başına gibi bu yaz belli eder bloglarla ilgili atılımları.

      Sil
  5. Benim de ilk yazmaya başladığım sıralarda çok çok güzel yazılan bloglar vardı. Şimdi bir çoğu yok tabi. Sanırım okumak yerine görmeyi ve duymayı yeğliyoruz. O yüzden bu Vlog ve Instablog gibi kavramlar oldukça türedi. Ee tabi birde üstüne maddi kazanç eklenince daha cazip geldi.
    Bir de değinmeden geçemicem tez yazdığından mıdır nedir o makale dili tamamiyle sinmiş posta :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haha tezi yazmaya başlıyacam ufak ufak kelimeler serpiştiriyorum, ama blog dilim oldukça yavan ve hatalarda var ama işte bu kötü de olsa oluşturduğum bir dil. Çok teşekkür ederim :)))

      Blogun kaderi msnin kaderi gibi olursa çok üzücü olur eski dönem msnin rakibi facebooktu ona yenildi, şimdi yazınsal blogların birçok rakibi var ve bloga göre daha cazip. Ama bloglar blogları kurtarır problem değil. :D

      Sil
    2. Yok yok akademik bir dil oluşmaya başlamış bana kalırsa :) o zaman tez için yeterli argümanlar var yavaştan diyebiliriz :)
      Bloğun kaderi benzemesin msn e zira blog birçok sosyal ağdan oldukça farklı. Asla onlar kadar basit bir sosyalleşmeye tabii değil . Ama bloglar blogları kurtarırsa sorun kalmaz :)

      Sil
    3. İnşallah bakalım yazmaya çalışıyorum. Haftaya tez yazımına da başlıyacam inşallah. :D

      Haha vallaha youtubelar geri tepmek üzere şimdi ilgi şurada dağılıyor bir blogger youtuber olma ihtimali düşük 3-5 kişi var tanıdığım ama onlar zaten bloglarını yazarken gösteriyordu durumu. Bakalım bir adım atılır umarım, takipteyim durum olursa bende destekte bulunacam. Olmadı ben bir şey yapıcam yoğunluktan çıkarsam.

      Sil
  6. İşçisin sen işçi kal sözünü bloggerlara uyarlarsak; bloggersın sen blogger kal. Son zamanlarda blogların kan kaybettiğini herkes dile getirmeye başladı ve durum önlenemez şekilde hızla ilerliyor. Birçok kişi ya bloglarını kapattı ya da sosyal medyaya göç etti. Blog yazarlığında uzun bir geçmişim yok ama uzun bir süredir blog okuyucusuyum diyebilirim. Bu durum eminim sadece blog yazarlarını değil blog okuyucularını da rahatsız eden bir durum. Blog yazarları son zamanlarda bunları önlemek ve grup oluşturmak adına yeni şeyler deniyor ama şahsi kanaatim kısa sürede bu göçleri engellemek çok zor. Sanırım "nerde o eski bloglar!" sözünü kulaklarda çok çınlatacağız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Blogersın sen blogger kal" bu sözü geçmiş yazılarda çok dillendirdim. Şimdi eski ritim yok tabi insanların işleri, hayatları var misal tezden dolayı adam akıllı blogları gezip yorum yapamıyorum, destek yapamıyorum. Başkalarının ne sıkıntıları vardır. Ama bu bir kabul edilir neden tabi, diğeri ise değil. Blog fikrini bulmak blog oluşturmak uzun bir süreç ve bunu bir anda bırakıp daha popüler olan diğer mecralara giden insanların amaçlarının ne olduğu kötü bir gösterge, "para, şöhret".

      Yani belli çalışmalar yapılırsa kurtarılır, öncelikle blogu ne olduğunu, blogger olmanın ne kazandırdığını görmek gerek. Ben en büyük darbenin bumerang ödüllerinin kaldırılmasında görüyorum. O olduğu sene herkes ödül için fena derecede etkileşimliydi. Bakalım son olmasında, çok teşekkür ederim yorumun için.

      Sil
  7. Gerçekten çok güzel bir konuya değinmişsiniz.
    Zaman zaman bende teknik konularda video çekiyorum içeriği zenginleştirmek ve teknik konularda daha faydalı olması için. Fakat şu bir gerçek ki, interneti sosyal ağlar değil bloglar kurtaracak, hatta bu konuyla ilgili daha önce yazıda yazmıştım. Ben şöyle düşünüyorum, kendi blogumda ev sahibi olmak varken sosyal ağlarda neden misafir olayım :)

    Çünkü sosyal ağ sitelerinin yarın bir gün ne olacağını kimse bilemez, sosyal ağ sitelerinde yapılan paylaşımların yedeğini alamıyoruz, ama kendi blogumuzun yedeğini istediğiniz zaman alabiliyoruz, böylece Allah göstermesin blogspot kapansa bile aldığımız yedekle istediğimiz blog platformunda yine blog yazmaya devam edebiliriz, sosyal ağları kullanıyorum ama benim için önemli olan olayları kesinlikle blogumda paylaşırım.

    Aslında bu konuya hükümet el atmalı gerçekten bir blog derneği tarzında bir kuruluş olsa ve blogların hayatta kalması için çalışmalar yapılsa ne kadar güzel olurdu.
    ( Ama bizim ülkemizde böyle bir şey yapılacağını hiç sanmıyorum.)
    Gerçekten çok güzel ve her blog yazarını ilgilendiren bir konuydu teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen çok yazı yazdın, cidden. Ve şunu söylim bloghocam gibi çokta yardımcı oldun. Normalde kimse bu kadar yardımcı olacağını sanmam, çok büyük katkın vardır abi.

      Hükümetlik iş midir bilmiyorum ama blogları teşvik edici önlemler alınmalı birde şu çöp blogların iticiliği temizlenmeli. Ama şu daha yararlı olabilir, hürriyetin bumerang ödülleri geri gelse, yazarkafe daha aktifleşse olur. Çok teşekkür ederim değerli yorumun için.

      Sil
    2. Rica ederim.
      Faydalı olabildiysem ne mutlu bana, insan faydalı olduğunu başkalarından duyduğu zaman gerçekten çok mutlu oluyor.

      Hiç deme o çöp blogları ya onlar kaldırılsa blog internet ortamı mükemmel bir yer haline gelebilir, şu anda bir çok çöp blog var.

      Sil
    3. Çokça faydan dokunmuştur, emin ol. Yani çöp blog temizliği yapılıyor ama işte ne kadar olsa da sayı çok fazla, umuyorum hürriyet bloglara yönelik faliyetlerine geri döner o da önemli.

      Sil
  8. Cok güzel yazmissin ruhsuzum. Bir ara biz bloggerler yorumlar üzerinden sohbet ederdik. Hepimiz günde bir kere muhakkak ugrardik. Simdi ses soluk kesildi. Sevdigimiz bir kac blogger senin de dedigin gibi birer birer blogunu kapatti. O kadar üzüldügüm bloglar oldu ki. Sanki severek okudugum bir kitabin son sayfasi elimde kalmiscasina. ne yapmali? Bloggerleri yine bir sekilde bir araya getirmek icin ne yapmali?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim elimizde bir blog buluşmaları kaldı ama blog buluşmasına gelen çekirdek ekip blog yazmıyor. :D En kötü durum bir kitleye sahip olann blogun kapanması, bende düşündüm bir ara hatta her sene bu sene son dedim ama sonra belki bir kişi düşünse ne hissederim dedim devam ediyorum. Düşünülecek yapılacak bir şeyler ben bu tip şeylerde en son konuşurum, ben konuştuysam bir atılım olabilir, çok yazı gördüm son zamanda bu konuda.

      Sil
  9. İdare ediyor, tutunmaya çalışıyoruz Ruhsuz Atmaca.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzun zamandır yoktun seninde yaşadığını gördüm. Sen bırakma sakın. :D

      Sil
    2. Sorma bazı sağlık sebeplerinden dolayı pek uğrayamıyorum fakat düzeltir düzeltmez geri dönüş yapacağım.

      Sil
    3. Oww çok geçmiş olsun, inşallah tez vakitte iyileşirsin. Dikkat et kendine bir sıkıntı olursa da haberdar et elimden ne gelirse.

      Sil
  10. Sanırım insanların artık bir şeyleri okumak için vakit harcamak gibi bir istekleri yok. Hemen bakıp geçmeyi tercih ediyorlar. Ben de farkındayım bloglardaki yavaşlamanın ama bir şekilde birbirimizi destekleyerek sürdüreceğiz blogger ruhunu.

    Hepimizin ortak duygusunu paylaştığın için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani genel bir ülke özeti bende öyleydim şimdi kategori dışında tutmuyayım kendimi. Ama blog bu okuma alışkanlığı dışında bir şey çünkü blogların popüler olduğu zamanda bugünkü youtube izleyicisi gibi sadece blog okuyan okuyuclar vardı ama işte para işleri girdikten sonra doğallık kayboldu o biraz kötü etti.
      Ben teşekkür ederim düşünceni paylaştığın için.

      Sil
  11. Harika yazmışsınız, yazıyı kendi sayfamda da yayınlamak isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfurullah, teşekkür ederim. Yazının tamamı olmasa da bir kısmını yayınlayıp yönledirme yaparsanız memnun olurum. (N'olur yanlış anlaşılmasının blogumun bir kuralıdır.)

      Sil
  12. Maalesef insanlar para kazanmak adına blog açar oldu. Özel hayatlar sosyal medyada. Blog tutmadı hop vlog açalım. Yatak odamıza kadar gösterelim. Duştan çıktım. Çek vlog. Sabah nasıl uyanıyorum. Kocişimle hafta sonu neler yaptık. vs vs. Benim ailemle neler yaptığımdan ya da yatak odamdan kime ne? Ama toplum olarak her ne kadar yadırgamış olsak bile izlemekten zevk alıp, üstüne birde gömmeye meyilli yorumlar yapıyoruz. Bunu başkası yapınca yadırgayıp, iki gün sonra bilmem kim vlogdan para kazanıyormuş deyip kendimizde aynı duruma gelebiliyoruz.
    Yazık ki toplum olarak okumaya üşenen bir toplumuz. Öyle ki okuyan yok ama kitap yazan çok. Bu bile maddi amaçlı. Gerçekten içinden geldiği için kitap çıkaran bile çok az. Yazı gerçekten çok yerinde olmuş ancak gördüğüm kadarıyla blogger arkadaşların bir kısmı da destek yerine köstek olmakta. Herkeste ben daha popüler olayım çabası. 3 günlük dünyada neyin savaşıdır bu gerçekten şaşıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani teşhirciliğin, kimlik dolandırıcılığın artacağı bir siber güvenlik dönemine girecez. Aslında en büyük tehlike orda, önceden en ufak açıklıktan korkan insanlar şimdi kapanmayı dert etmez oldu. Blog okuyuculuğu aslında kitaptan biraz farklı şuanda o öz kaybolmaya başladı o kötü. Teşekkür ederim değerli yorumunuz için.

      Sil
    2. Tabii dediğiniz gibi birde işin o kısmı var. Herşeyimiz aleni. Vloggerlardan birinin evine hırsız gireye çalışmış. Neden acaba diye sorgulayacağına, evin güvenlik önlemini arttırdım diye video çekmiş. Ağzım açık izledim.Ayrıca bir konuya daha değinmek yerinde olur. Çocuğu ile para kazanacağını düşünenler var ki, çocuk kaçırma olaylarının bu kadar çok olduğu bir zamanda çocuğunun 24 saatini videoya alıp internette yayınlamak iyi cesaret doğrusu.

      Sil
    3. Her teknik gelişmenin bir zaruri sonuçları var. Zamanla insanlar buna alışacak. Fakat bu işin yansımasında çok fazla götürü var onu görmek gerek. Her şey para değil ama artık olmaya başladı.

      Sil
  13. Blogunuzdaki düşüncelerin tamamına katılıyorum. Yerinde bir inceleme olmuş, teşekkürler.

    Asla maddiyat gütmeyip, sadece en iyi ve en doğruyu prensip edindiğim blog siteme sizleri de beklerim.

    http://serdarilefutbol.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  14. Of... Ne güzel, kıymetli bir yazıydı Ruhsuz. Kutlarım seni. İlk rastladığımdan beri uzaktan da olsa( Bazen yaşım nedeniyle gençlerin sohbetine girmeyeyim diyorum) sana sempatim var. Sevimlisin.
    Bir blogger var. Evren-in günlüğü. Blog çalıştayında bizlerin toparlanması adına çalışmalar yapıyor, istatistikler oluşturuyor, blogların bir yerlere gelebilmesi, hatta hem sayımızı korumak, hem de birbirimize destek olabilmemiz için Blog Sohbetleri diye adlandırdığı videolar gerçekleştiriyor. İkincisine beni konuk etti. Dilersen seyredersin. Ben yaşıma rağmen bu işi ciddiye alıyorum. Ama eskisi gibi hareketlilik yok gibime geliyor. İnstagrama kayıldı sanki. Ama bloglar çok kıymetli. Dilerim toparlanılır. Sevgilerimle oğlum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim abla, elimden geldiğince bir ilgi üzerinde çalışma yapıyorum, kendim yaşımı almasam da blogum belli bir yaşı aldı. Evrenin projesi yaptıkları ile ilgili haberim var videonuzu da izledim keyif aldım zamanla da mantığı oturtacak. Keyifli bir çekim olmuş ve insanlara bir şeyler katacak bir çalışma olmuş.
      Bloglarda hızlı bir kayma var bu ivmenin durumu kötü umarım bir dönülme olur ama yenilik gerek. Onu bulunması gerek, bakalım abla, bu durum dillendirilmeye başladı, gerisi gelir.

      Sil
  15. Sosyal hesaplarda paylaşılan hiç bir yayın blog tadını vermiyor bana.Ben blog da yazıyorum ve sosyal medya hesapları sadece bu paylaşımlarımı desteklemek için...Yazdıklarında o kadar doğruluk payı var ki..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani ticari yansımlar diğer hesapların yaptığı, anlık bir etkileşimi var ve tepki alınmazsa nadir olarak geri dönüşme ihtimali var. En iyisini yapıyorsunuz, yani diğer ağlar kötü değil onu da diyim ama blogger niyetli çıkan herkes buradan sıyrılıp orada varolması zor.

      Sil
    2. Yok bana blog yetiyor da artıyor,diğer sosyal hesaplar sadece blog paylaşımlarımın linkleri için.Sadece sosyal medya hesaplarını kullanıp adının önüne arkasına blogger yazanlar da keşke her gün olmasa bile düzenli bir şekilde güncel ve özgün yazı yazabilse :) Yazmak zor zanaat tabi :)

      Sil
    3. Tamamen haklısınız, yani onlar geçicilik içersinde yaptıkları bir çaba içersindeler, kendilerine blogger demeseler o da iyi, o kategori blogu aslında yaralıyor. :)

      Sil
  16. Ticari kaygının yanında, blog yazmanın diğer sosyal ortamlara göre daha zor olduğunu düşünüyorum. Instagram, youtube insanlara daha kolay geliyor ama -bence- bu ortamlarda blogdaki samimiyet yok. :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki, blogda süreç kavramı çok önemli bu yüzden diğer ağlara göre yüzeysellikten kurtulma var. Dostluklarda böyle oluyor tabi geçici onu diyim ama diğer ağlara göre doğal, çünkü herkes blogunda yaptıklarıyla tanınıyor ve biliniyor.

      Sil
  17. Çok insan yazmayı bıraktı gerçekten, o kadar üzülüyorum ki..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok iyi insan, çok iyi dostlar olması aralarında kötü, inşallah biz bırakmayız.

      Sil
  18. Herkes işi paraya dökünce eski blogların tadı kalmadı. Eskiden blogları okumak daha heyecan vericiydi artık takip ettiğim bloglar sayılı hale geldi. Özünü kaybetti bazı bloggerlar, kimi veda etti, kimi farklılaştı. Dostluklar kalıcı mı? Bana kalırsa elbette. Blog yazmayı bırakmış ama dostluğumun devam ettiği çok insan var. Üzücü bir durum. Ticari amaç gütmeksizin yapsaydı bu işi herkes daha güzel olurdu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın tabi ki, eskilere ilk demek mi gereki bilemedim şöyle diyim yaklaşık 3 sene önce bloglar iyiydi çünkü teşvik çoktu herkes bir içerik peşindeydi harıl harıl içerik üretiyordu. Tabi içerik yetmiyor herkes bir insan arayışı içersindeydi. Ama özellikle amatör anlamda çokça blog girişimi vardı ve zar zor blogspot panelini kullanıyorlardı ama işte diğer sosyal ağlar hortlayınca ve bu amatörler onları kullanınca bloglar oldu ticarethane. Bakalım geçmişe dönmek zor ama illa ki bir güncelleme olacaktır. Teşekkür ederim güzel yorumun için.

      Sil

Yorum Kuralları
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın.
*Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa İletişim Formunu kullanın.

Reklam