Önyargılar insanlar arasında uçurumu arttıran en temel unsurdur. Birisi hakkında doğru yada yanlış olarak belirtilen kesin yargılar diyebiliriz. İnsanlık tarihinin gelişimi arttıkça, etkisi iyiden iyiye hissediren bir olgu "önyargı". Bir kavga,kırgınlık,kızgınlık gibi sonuçların yanında insanlar arasında geri dönüşümü olmayan çatışmalara yol açar. İnsanları birbirinden uzaklaştırır ve onların kalbine kötülük/nefret tohumu eker.
"O şöyle,o bizim hakkımızda şunu düşünüyor." diye başlayan önyargı zamanla kendini ilerleterek insanlar arasında savaşın baş mimarları arasında yer alıyor. En ufak bir kelime bile o kişi hakkında bir şeyler üretmemize yetiyor. O insanı yerden yere vurmamıza, mezara gömmemize yetiyor.
Bir işe başlarken ön yargılı başlamak her zaman iyidir. Hani işi biraz daha ciddiye alırsın ve başarılı olabilirsin. Patron hakkında iyi yada kötü önyargıların olur, onlardan yapmasında korkarsın daha çok çalışırsın. Bu da sana bir şekilde geri dönüşüm getirir. Pozitif bir yarar sağlar. Ama biz genelde önyargıları karşımızdakini kötülemek için kullanıyoruz. İnsanın doğasından mıdır?,çekememezlikten midir? nedir sevmediğimiz ,hoşlanmadığımız ya da bizden biraz üstün olan insanlar hakkında bir takım varsayımlarla önyargılar üretiyoruz. Bu hem bize hemde karşımızdaki bireye zarar veriyor.
Dini açıdan bakıldığında bir nevi dedikodu yada gıybet yapıyoruz.
Bir insanın kendisi hakkında ne türlü olursa olsun bir şey düşünülmesi onun,işine,eşine veya toplumuna olan yararını azaltır. Çünkü:"Ne yapsamda aynı olacak" düşüncesi hakim. Filmlerde genelde baş kahramanlar hep önyargı duyulan kişilerdir. Sonra bir şey yaparlar, seyirci ve filmdeki diğer karakterlerin önyargılarını yıkarlar . Ama bu filmlerde olur. Çünkü virüs gibi mahellenin delisi "bu şöyle diye" birşey belirtiyor sonra sen ben bizim oğlan onu yayıyor, düzelt düzeltebilirsen. Adamı her gördüklerin "bak şu böyle,hım kız bu o mu?" oluyor. O yüzden önyargılarımızı denetlemek ve hayata geçirmeden önce yada kesinleştirmeden önce yüz bin kere düşünmek lazım. Yoksa insanlık için bir uçurumda sen açmış olacaksın...
Oyun Kanalıma Abone Olabilirsiniz!
Youtube Kanalına Abone Olun!
Atmacagiller
Ruhsuz Atmaca 12. Yılında
Ruhsuz Atmaca 12 Yaşında
Yaş almış blogger olarak; emeklilik de bloggerlığa takılanlar olarak bir dernek kurma amacım zamanla oluşmaya başladı. Her ne kadar burayı ...
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorum Kuralları
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın.
*Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa İletişim Formunu kullanın.