İnsanlar hangi tür müzik dinlerse dinlesin aslında almak istediği haz aynıdır. Bunu genelde "zevklerle renkler farklıdır" şeklinde açıklarlar. Evet bu doğru. Müzik dinlemenin en temel amacı kendini iyi hissetme,sıkıntıdan uzaklaşma ya da tam tersi bunalıma girme,hayattan kopma,psikolojinin içine etmedir. Bu anlamları yüklemek için pop,rock,arbesk ne tür varsa ve kendine hangisini ait hissederse onu dinler.Bir nevi arınma duygusunu yaşar. Tabi bu arınma pozitifte olabilir negatifte.
İnsanın kendini ait hissettiği şarkı hangisiyse, ona bağlanma duygusu o kadar kuvvetlidir. Hata onu kimselere vermez. Sanki kendisi yazmış,kendisi söylemiş gibidir. Tabi bizde bazen bu durumlar farklı oluyor. Bizde genelde bayan arkadaşlarımızda sanatçı yakışıklıysa ne yapsa yakışır moddadır. Ölür biterler ona.(Avrupada da kısmen aynı) Tabi benim bahsettiğim o değil. Ama bu da bir gerçek unutmamak gerek!
Konuya dönmek gerekirse; bir takım notalarla yazılıp söylenen ve dinlendiğinde kendimizi bulduğumuz müzik arınmanın ve ortak iletişimin en büyük aracıdır. Sözleri ne olursa olsun kattığı anlam aynıdır. Onu dinlediğimiz zaman kendimiz o dünyaya bırakrak farklı deneyimlere kendimizi kaptırırız.Yeni hayaller kurar,zihin dünyamızı genişletiriz. Bir nevi sevdiğimiz şarkıyı dinlediğimiz birinci saniyeden son saniyeye kadar o şarkıyla ilgili kendi klibimizi çekeriz. Bu bir yaratım sürecine gireriz. Hemde özgün yaratım süreci.
Aslında müzik tektir ama onu anlamlandıran ve çeşitlendiren bizizdir. Buda müziğin evrenselliğini ve bütünlüğünü ortaya koyar. Bir bütünlük yaratır. Tek bir konudan bir sürü çeşitlendirmede diyebiliriz.Şarkıyı yapan müzisyen bize bir obje verir ve bunun size yaptığı çağırışımlarla bana ödev hazırlayın der. O yüzden kimi dinlerken şiir yazar,kimi bilgisayarda oyun oynar,kimisi sevgilisini,eşini,çocuklarını hayal eder... Belkide müziğin mirasıda budur.
Tabi günümüzde ticarileşmeyle birlikte müziğinde ticari bir unsur haline gelmesi kötü. Çünkü artık "önüne gelen şarkıcı oluyor " gibi bir olay var ortada. Yakışıklıysa,güzelse yada şöyle diyim cezp edici bir yanı ve birde arkası varsa müzisyensin olayı var. Bu da tabi müziğin evrenselliğine darbe vuran en büyük unsurdur. Çünkü gündemi o kadar meşgul etmekteler ki bize değer veren,birşeyler katan şarkıcıların yok olamasına, bunun sonucunda da yaratıcılığımızı sağlayan o güzelim notaların yok olmasına yol açmakta...
Oyun Kanalıma Abone Olabilirsiniz!
Youtube Kanalına Abone Olun!
Atmacagiller
Ruhsuz Atmaca 12. Yılında
Ruhsuz Atmaca 12 Yaşında
Yaş almış blogger olarak; emeklilik de bloggerlığa takılanlar olarak bir dernek kurma amacım zamanla oluşmaya başladı. Her ne kadar burayı ...
Takip Et!
Reklam
Seç Beğen Oku
-
▼
2012
(49)
-
▼
Temmuz
(22)
- Kısa Dipnot-3 : Özgürlük
- Kısa Dipnot-2: Hazır Zihniyet
- Kısa Dipnot...
- Müzik
- Dünya Malı Dünyada Kalır...
- Ruh=>Beden,Beden=>Ruh
- Değer
- Bir Zamanlar...-1
- Beni Ben Yapan Bendeki "Benlik"tir
- Bir Garip Hikaye-2
- Bir Garip Hikaye-1
- Nerdeyim Ben?
- Küreği Aldım Kazıyorum...
- Hayalperest...
- Ummadık Taş Baş Yarar...
- Yalan mı? Gerçek mi?
- Bir Yalnızlık Hikayesi...
- Nerede O Eski Günler...
- Ritim
- Bir Çocuğun Gözüyle...
- Şey...
- Yaz-Çiz-Karala
-
▼
Temmuz
(22)
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorum Kuralları
*Lütfen yalnızca yazı ile ilgili yorumlar yazın.
*Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istediğiniz bir şey varsa İletişim Formunu kullanın.